Srbija se nalazi među tri zemlje u Evropi sa stopom privrednog rasta od 4,5 odsto u prvih šest meseci 2018. godine, to je najveća stopa rasta u poslednjih deset godina, izjavio je ministar finansija Siniša Mali na TV Pink.

Kako je rekao, rast građevinske industrije povećan je za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine i istakao da su tome doprinele obimne investicije, gradnja autoputeva i stanova i rekonstruisanje pruga.

Prerađivačka industrija beleži rast, kao i poljoprivreda, Turizam ima rast od 12,9 odsto, dok je izvoz u IT industriji dostigao rast od 30 odsto, izjavio je Mali.

Prema njegovim rečima, istvaren je suficit od 49,1 milijardi dinara i pored toga što je otplaćeno oko 3,1 milijardu evra zajedno sa pratećim kamtama.

Mali je podsetio da je cilj strategije za smanjenje nezaposlenosti bio da što više ljudi nađe posao, makar i sa nižim primanjima i doddao da se radi na tome da se obezbede uslovi za veće plate.

On je rekao da će se visina povećanja plata i penzija znati u septembru nakon dolaska delegacije Međunarodnog monetarnog fonda.

Mali je najavio i smanjenje nekih poreza i usvajanje zakona o naknadama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari