Mali: U 2020. godini porasla trgovinska razmena sa Mađarskom uprkos pandemiji 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas, na sastanku sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom, da je za 10 meseci 2020. godine porasla trgovinska razmena između dve zemlje, uprkos pandemiji korona virusa.

Mali je sa Pinterom razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje i infrastrukturnim projektima koji ih povezuju, saopštilo je Ministarstvo.

Ministar finansija je istakao da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji, što pokazuju, kako je neveo, veliki infrastrukturni projekti koji povezuju dve države, kao i veliko interesovanje madjarskih kompanija da ulažu u Srbiji.

U saopštenju Ministartva je navedeno i da je na sastanku bilo reči o izgradnji železničke pruge Beograd-Budimpešta i o modernizaciji pruge izmedju Subotice i Segedina, koja je veoma važan projekat za stanovništvo tog dela dve zemlje.

Mali i Pinter su razgovarali i o novim ulaganjima madjarskih kompanija u Srbiju, podsećajući da je Mađarska sa 25 miliona evra podržala devet domaćih kompanija kako bi one investirale u Srbiju.

Te kompanije će investirati u logističke centre, farmaceutsku industriju, preradu voća i metalo-preradjivačku industriju, stoji u saopštenju.

„Postoji veliko poverenje madjarskih kompanija u Srbiju, za nas je veoma važno što se, pored velikih, koje već investiraju u Srbiji, i mala i srednja preduzeća iz Mađarske, odlučuju da dodju u našu zemlju i prošire poslovanje“, rekao je Mali.

Ambasador Mađarske se složio da bilateralni odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji i izrazio zadovoljstvo što sve više ivestitora iz Mađarske ulaže u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari