Mali: Važan novi aranžman sa MMF 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) veoma važan jer pokazuje da je Srbija u prethodnom periodu ostvarila dobre ekonomske rezultate i da joj više nije potrebna finansijska pomoć, izjavio je danas ministar finanasija Siniša Mali.

„Ovo je još jedan korak na našem putu strukturnih reformi i dobar signal za investitore“, rekao je Mali, a prenelo
Ministarstvo. Odbor izvršnih direktora MMF odobrio je u sredu Srbiji novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike, koji je savetodavnog karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Mali je kazao da je veoma važno da Srbija održi makroekonomsku i finansijsku stabilnost, da unapredimo privredu, poveća konkurentnost i obezbedi visoke stope rasta, jer samo to znači nova radna mesta i bolji životni standard građana. Mali je istakao da su glavni ciljevi Programa održavanje javnog duga u definisanim okvirima u odnosu na bruto domaći proizvod i održavanje ukupnog deficita u definisanim okvirima u odnosu na BDP.

Glavni ciljevi Programa su i reforma sistema plata u javnom sektoru, nastavljanje reforme Poreske uprave i uspostavljanje mera za smanjenje vremena procesuiranja refundacija PDV-a, usvajanje novog Zakona o naknadama i održavanje inflacije u definisanim okvirima.

„Potpuno smo posvećeni ovim ciljevima i to će nam biti apsolutni prioritet u narednom periodu. Važno je da ojačamo naše institucije i da ih učinimo još efikasnijim, a tu pre svega mislim na modernizaciju Poreske uprave, koja je neophodna“, rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari