Mali: Povećanje minimalca na početku 2020. 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Nova 2020. godina počinje lepim vestima – uvećanom minimalnom cenom rada za 11,1 odsto, povišicom penzija od 5,4 odsto i podsticajnim merama za zapošljavanje, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

U saopštenju koje je stiglo iz njegovog kabineta, komentarišući rast minimalne cene rada, Mali je istakao da je „reč o apsolutno najvećem povećanju ikada u Srbiji“.

„Od sutra, oko 350.000 radnika, koji primaju minimalnu naknadu za rad, zarađivaće 172,5 dinara po satu. Uvećanje je sa 27.022 na 30.022 dinara“, objasnio je Mali. On je najavio da će, pored rasta minimalne zarade, da bi se dodatno rasteretili poslodavci, biti smanjeni doprinosi za PIO fond od 0,5 odsto na teret poslodavca, kao i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa 15.300 na 16.300 dinara.

„Država ima jasnu nameru da postepeno smanjuje poresko opterećenje zarada na teret poslodavca, tako da će od sutra, 1. januara taj teret iznositi 61 odsto, sa tendencijom daljeg smanjenja“, istakao je ministar. Mali je ocenio da se rastom minimalne cene rada stimuliše i rast opštih zarada u Srbiji, a da će dodatni stimulans biti i investicioni program „Srbija 2025“, koji predviđa ulaganje od 14 milijardi evra u narednih pet godina. On je podsetio da će već od sutra, 1. januara 2020. godine, penzije biti uvećane za 5,4 odsto. Od sutra počinje usklađivanje penzija na osnovu prosečne plate i stope inflacije, odnosno po švajcarskom modelu. „Pošto planiramo rast od četiri odsto, to nam dodatno otvara vrata za povišice. Istovremeno, prihodi rastu, a držimo rashode pod kontrolom“, istakao je Mali i dodao da će se sredinom 2020. godine znati koliko će država moći da izdvoji za nove povišice.

Ministar finansija poručio je da u Novu 2020. godinu Srbija ulazi sa dobrom situacijom u budžetu, da se očekuje privredni rast od četiri odsto, te da će uslediti novo povećanje plata i penzija od septembra. On ističe da je u narednom periodu poseban fokus na mladima, zbog čega Nova 2020. godina nosi značajne olakšice za njihovo zapošljavanje. „Predvideli smo poreske podsticaje za novo zapošljavanje, čime se stimulišu poslodavci, koji će imati interes i želju da zaposle mlade ljude koji su nedavno završili školovanje, kao i sve one koji nisu bili zaposleni u 2019“, rekao je Mali. On je dodao i da su planirane olakšice u vidu smanjenja osnovice poreza i doprinosa za novonastanjena lica, odnosno povratnike iz inostranstva, koji se na taj način stimulišu da ostanu u našoj zemlji“, rekao je Mali.

Naime, predviđena je olakšica za novozaposlene, od 1 januara do 31. decembra 2020. godine u visini od 70 odsto po osnovu poreza i 100 odsto po osnovu doprinosa za PIO. Prema rečima ministra, olakšica od 65 odsto za porez i 95 odsto za doprinos za PIO predviđena je u 2021, a u visini od 60 odsto za porez i 85 odsto za doprinos za PIO u 2022. godini. Mali je podsetio da su podsticaji za novonastanjena lica, odnosno povratnike iz inostranstva u vidu smanjenja osnovice poreza i doprinosa po osnovu zarade, su u visini od 70 odsto. (Kraj) lj/bom 13:07

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari