Mihajlović: Očekujemo dolazak 1.500 kruzera u Srbiju 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, obišla je danas zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasimom Ljajićem i predsednikom opštine Zemun, Dejanom Matićem, novoizgrađeno međunarodno putničko pristanište u Zemunu.

Mihajlović je ovim povodom izjavila da je današnji događaj veoma važan za Zemun, Beograd i celu Srbiju, te da bez obzira na epidemiju korona virusa koja je zaustavila i turističku sezonu ne znači da ne treba da budemo spremni.

“Sve je završeno u roku. Očekujemo da već sledeće godine imamo najmanje 1.500 kruzera koji će pristajati na teritoriju Srbije – i u Kladovo, Donji Milanovac, radiće se i Sremski Karlovci, Ram, Golubac, jer mi smo se opredelili da gradimo infrastrurkuru u ovoj oblasti”, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je da je važno da iz godine u godinu Beograd i Srbija postaju sve značajniji u turizmu.

“To se vidi po broju kruzera i turista. Kao resorno ministartsvo radićemo i dalje na izgradnji infrastrurkure. U prethodnih 20, 30 godina se nije ulagalo u vodni saobraćaj, sada se ulaze 350 miliona evra – od čišćenja Dunava, prevodnica Đerdap 1 i 2, u lučku infrastrukturu. Važno je da Srbija ima vodne koridore kao što ima drumske i železničke”, izjavila je Mihajlović.

Mihajlović: Očekujemo dolazak 1.500 kruzera u Srbiju 2
Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Rasim Ljajić rekao je da je važno da se u vakuumu turističke godine gradila infrastruktura koju ćemo koristiti godinama koje slede.

“Ovo je sedmi međunarodni pristan u Srbiji, koji će doprineti razvoju nautičkog turizma. Njime upotpunjujemo i proširujemo turističku ponudu Beograda. 750 kruzera pristalo je prošle godine, ove godine smo očekivali hiljadu, verujem da ćemo ovaj nedostatak nadomestiti naredne godine. Takođe, ovim koristimo sav potencijal reke Dunav i zajedno sa drugim zemljama radićemo na razvoju turizma”, rekao je Ljajić.

Obilasku je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

“Ponosni smo na novi pristan i potrudicemo se zajedno da u budućnosti veliki broj brodova i turista poseti naš grad. Zemun je poslednjih godina postao jedno veliko gradilište – sredili smo Gardoš, više ulica, stotine fasada. Na tome nećemo stati, radićemo i Kej Oslobođenja i Glavnu ulicu. Kao Zemunac mogu da kažem da smo ovaj pristan sanjali decenijama”, rekao je Mladenović.

Dejan Matić istakao je da je ovo veliki dan za Zemun i san koji su dugo sanjali se ostvario, te se zahvalio Vladi Srbije na podršci i pomoći.

“Izgradnjom pristana stvorili smo uslove da svi kruzeri koji su decenijama prolazili pored Zemuna sada mogu da svrate, a da ih Zemun kao dobar domaćin ugosti i pokaže sve što ga krasi. Zajednicki rad opštine sa Vladom Srbije i gradom daje rezultate”, rekao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari