Mihajlović sa kineskim partnerima: Srbija važan deo globalne inicijative Pojas i put 1Foto: BETAPHOTO/ MGSI SRBIJE/ MILETA MIRCETIC/ MO

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sastala se danas sa visokom delegacijom kineskog Razvojnog istraživačkog centra savezne vlade, koju je predvodio ministar Ma Đantang i sa njima razgovarala o prioritetnim infrastrukturnim projektima i zajedničkoj saradnji.

Mihajlović je kazala da je ta poseta izuzetno značajna, imajući u vidu da je Srbija deo globalne inicijative ‘Pojas i put'“.

Mihajlović je zahvalila je Kini na principijelnoj politici kada su u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

„Srbija je danas politički i ekonomski stabilna zemlja koja pokreće novi investicioni ciklus vredan više od 20 milijardi evra samo u infrastrukturi. Verujem da kroz zajedničku koordinaciju na budućim razvojnim planovima i ubrzanju realizacije projekata možemo doprineti daljem razvoju globalne inicijative. Srbija je mala zemlja, ali na važnom mestu, i stoga nam je povezivanje sa regionom veoma važno“, istakla je ona.

Ministar Đantang zahvalio je Vladi Srbije na podršci inicijativi „Pojas i put“ i rekao da Srbija daje najobjektivnije ocene i konstruktivne preporuke za dalje jačanje saradnje.

„Kineski narod gaji duboko poštovanje i tradicionalno prijateljstvo prema srpskom narodu. Sve više kineskih kompanija želi da posluje u Srbiji i da bude uključeno ne samo u infrastrukturne projekte, već i u druge oblasti, poput proizvodnje, kulture i turizma. Veoma cenimo sve vaše preporuke i predloge za dalju saradnju“, kazao je on.

Na sastanku je bilo reči i o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Pekinga, što bi dodatno poboljšalo odnose, unapredilo privredni razvoj i omogućilo još veći broj kineskih turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari