Mihajlović: Srbija i SAD zajedno u borbi sa klimatskim promenama 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO

Srbija i Sjedinjene Države dele zajednički cilj u borbi sa klimatskom krizom, obavezale su se da će ubrzati primenu tehnologija za proizvodnju čiste energije, navedeno je danas u zajedničkom saopštenju ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i sekretarke SAD za energetiku Dženifer Granholm.

Na marginama ministarskog sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi Zorana Mihajlović i Dženifer Granholm su istakle da su se dve zemlje obavezale i da će ubrzati primenu tehnologija za proizvodnju čiste energije i ispuniti svoje obaveze na putu ka postizanju karbonske neutralnosti do 2050. godine.

Dodaje se da Srbija i SAD dele ciljeve očuvanja sigurnog snabdevanja energijom i pravedne tranzicije za građane u procesu dekarbonizacije energetike i ekonomije, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović.

Srbija i SAD dele, navedeno je, zajedničke izazove i mogućnosti u vezi sa zamenom proizvodnje električne energije iz postojećih elektrana na fosilna goriva za tehnologije sa nultom emisijom štetnih gasova, uključujući obnovljive izvore energije, poput energije vetra i sunca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari