Zorana Mihajlovićfoto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi odnosi Srbije i SAD trebalo da budu ovekovečeni strateškim spozumom, istakavši da smo mi prijatelji i partneri koji rade zajedno, i da Balkan traži mir, stabilnost i regionalno povezivanje koje je sigurno moguće sa SAD kao partnerom.

Mihajlović je na konferencji „Dani Amerike u Beogradu“ istakla da je u 141 godinu bilateralnih odnosa Srbije i SAD bilo mnogo više „blistavih momenata“ u prijateljstvu i partnerstvu od trenutaka nerazumevanja.

Naglasila je da je Srbiji mesto na Zapadu, u Evropskoj uniji i strateškom partnerstvu sa SAD, i saradnji u oblasti kulture, ekonomije, politike, novih tehnologija i i borbi protiv klimatskih promena.

Zamenik šefa misije u ambasadi SAD Džon Ginkel istakao je da je ta zemlja posvećena podršci Srbiji na njenom izazovnom putu u izgradnji moderne, demokratske i prosperitetne evropske države.

Dodao je da se SAD nadaju da će videti Srbiju koja deli zajedničke demokratske vrednosti i živopisnu ekonomiju podržanu raznolikim i stabilnim sistemom snabdevanja energijom.

Ocenio je da je saradnja Srbije i SAD po pitanju oružanih snaga „snažna i čvrsta“ i dodao da se SAD nadaju da će videti Srbiju kao „odbrambenog partnera za stabilnost u okviru evroatlantskih struktura“.

Naglasio je da SAD podržavaju Srbiju na putu pristupanja Evropskoj uniji i pozdravljaju sve ono što je Srbija do sada učinila na tom putu.

Istakao je da Srbija zauzima vitalnu ulogu u održavanju stabilnosti i kooperacije na Balkanu, i dodao da njena uloga regionalnog ekonomskog lidera pokazuje njenu posvećenost evroatlanstkim vrednostima.

Ginkel je rekao da inicijativa Otvoreni Balkan obećava da će ukloniti istrijske barijere i dodao da ima viziju regiona koji je ekonomski živopisniji, stabailan i miran.

To je vizija koju su i Vašington i Beograd u potpunosti prigrlili, i SAD se nadaju da će videti kako Otvoreni Balkan raste i uključuje sve zemlje regiona, zaključio je Ginkel.

General-major Nacionalne garde Ohaja Džon Heris istakao je da su on i načelnik Generalšataba Vojske Srbije Milan Mojsilović dugogodišnji prijatelji i da gaje zajedničku posvećenost da još više jačaju vojne odnose SAD i Srbije.

Istakao je da postoji dobra volja za jačanje vojne saradnje, partnerstva i prijateljstva dve države, i podsetio da je u četvrtak na sastanku s predsednikom Srbije ponovio rešenost SAD da sa Srbijom izgradi i ojača prijateljstvo i poverenje.

Naveo je da će dve zemlje u cilju jačanja i produbljivanja odnosa raditi jednu po jednu stvar i jedno po jedno angažovanje.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković naglasio je da su članovi tog kongresa uvereni da SAD nemaju boljeg saveznika u ovom delu Evrope.

Dodao je da će se Kongres truditi da stvori što više prijatelja u američkom Kongresu i Senatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari