Mihajlović: U Nišu sedište „Aerodroma Srbije“ 1Ministarka Zorana Mihajlović prisustvovala je danas u mestu Matejevac početku radova na rekonstrukciji pruge Niš–Zaječar Foto: FoNet/MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da će Vlada razvijati regionalne aerodrome u zemlji i da će zato Niš, u kome se nalazi drugi po veličini aerodrom, postati sedište preduzeća „Aerodromi Srbije“.

Mihajlovićeva je, u pisanoj izjavi, istakla da će država nastaviti da ulaže u niški aerodrom sa ciljem da postane rezervni za Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu.

„Niš je postao mesto račvanja auto-puteva, železnice i grad u kome se nalazi drugi po veličini i strateški veoma važan aerodrom. Vlada Srbije je ulagala u niški aerodrom, uložiće još 240 miliona dinara i plus za izgradnju tornja koji će koštati pet miliona evra”, rekla je Mihajlovićeva novinarima u Matejevcu.

Potpredsednica Mihajlović dodala je da je država pre nekoliko godina formirala preduzeće „Aerodromi Srbije“ kako bi razvijala aerodrome, a tada je na niškom aerodromu bilo „više paučine nego ljudi“.

Mihajlovićeva je rekla da sada na niškom aerodromu ima 300.000 putnika godišnje i da će biti nastavljena ulaganja kako bi ih bilo još više, kao i da će do juna biti potpuno operativan Aerodrom „Morava“ u Lađevcima kod Kraljeva i za civilni avio-saobraćaj.

„Želimo da „Aerodromi Srbije“ budu operater svim novim aerodromima, a imaćemo ih još. Sedište je prvo bilo u Beogradu, ali nema potrebe da to bude Beograd. Sedište „Aerodroma Srbije“ biće u Nišu, budući da nam se u Nišu nalazi niški aerodrom i da hoćemo da razvijemo regionalne aerodrome“, naglasila je ministarka.

Na pitanje da li će biti novih linija na niškom aerodromu, ona je rekla da su došli do zaključka da je vrlo važno da se u skladu sa zakonima dodatno ulaže u određene linije koje mogu da pomognu razvoju celog niškog kraja i da zato Ministarstvo saobraćaja očekuje od grada Niša i niškog aerodroma da predlože potencijalne rute od javnog značaja koje bi Vlada mogla da finansijski pomogne.

„Kada naprave analizu tih ruta i predlože Ministarstvu, onda ćemo u Vladi razgovarati u skladu sa uredbom, raspisati tender za one koji mogu da se bave prevozom na tim rutama“, dodala je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari