Minimum kontrole na graničnim prelazima tokom praznika 1Foto: FoNet/Uprava carina (arhiva)

Zamenik direktora Uprave carina Srbije Veselin Milošević izjavio je danas da je carinska služba potpuno spremna za povećan priliv putnika i teretnih vozila tokom praznika.

U saopštenju Uprave carina navodi se da su se danas na graničnom prelazu Horgoš sastale delegacije carinskih administracija Srbije i Mađarske, kako bi razmotrile mogućnosti za uvođenje mera kojima bi tokom praznične sezone prelaz granice bio olakšan.

Ideja o minimumu graničnih kontrola, koje bi se primenjivale u putničkom saobraćaju od 15. decembra do 15. januara, što je već dogovoreno na sastancima zvaničnika ministarstava unutrašnjih poslova obe zemlje, prihvatljiva je i za carinske administracije.

Zbog toga je dogovoreno da se carinske formalnosti u predstojećem periodu maksimalno relaksiraju u okvirima zakonskih mogućnosti, kako bi i promet robe bio olakšan.

Delegacije su se saglasile da trajna rešenja za veću propusnu moć na zajedničkoj granici podrazumevaju proširenje postojećih kapaciteta, jer bi uvođenje dodatnih traka na ulazu i izlazu omogućilo prioritetan prolaz za kamione koji su u tranzitu, prevoze kvarljivu robu ili su prazni.

Ubrzanju teretnog saobraćaja na Horgošu značajno će doprineti i planirano proširenje parking prostora, kao i izgradnja izlaznog kamionskog terminala, navodi se u saopštenju sa sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari