Ministarka se žali na Aktor, ali penale ne pominje 1Foto: FoNet/ MGSI

Primedbe na račun građevinske kompanije Aktor koje će nadležni u Srbiji uputiti međunarodnim finansijskim organizacijama, zbog kako je navela ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, problema sa tom firmom tokom izgradnje putne infrastrukture u našoj zemlji će ostati bez efekta i jedini cilj im je da se prikriju greške države prilikom sklapanja ugovora o izgradnji putnih saobraćajnica sa partnerima iz inostranstva.

To smatra domaća stručna javnost.

Tokom nedavnog obilaska radova na istočnom kraku Koridora 10 ministarka Zorana Mihajlović je izrazila nezadovoljstvo angažmanom firme Aktor ali nije iznela konkretno šta su zamerke kao i to kako su Grci dobili priliku da rade i u finišu izgradnje Koridora 10 kada su prethodno „probijali“ rokove odnosno kasnili u izvođenju radova.

Naime, u prvoj polovini 2017. godine nadležni u preduzeću Koridori Srbije saopštili su da je Aktor probio rokove na izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada i tada se spekulisalo da će zbog toga biti kažnjen plaćanjem penala u iznosu od oko dva miliona evra. Aktor je bio u obavezi da ugovorene radove završi do 21. marta 2017, ali nije uspeo u tome. Grci su tražili dodatni rok do kraja godine za završetak posla međutim nadležni na to nisu pristali i odlučili su da sankcionišu Aktor zbog kašnjenja.

Međutim, krajem juna te iste godine pojavljuje se informacija da je Aktor, firma koja kasni sa završetkom radova na Koridoru 10, postigao dogovor sa nadležnima da ubrza posao angažovanjem dodatne radne snage. Nadležni su to potvrdili ali ne i da li će grčkoj kompaniji biti dat novi rok za završetak radova čime bi izbegla plaćanje penala. Iako je resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture imalo primedbe na kašnjenje u izvođenju radova od strane firme Aktor u međuvremenu je Grcima data mogućnost da rade i na deonici Koridora 10 potez Prosek – tunel Bancarevo – Crvena reka.

Zbog čega je došlo do toga, na kojim sve deonicama je Aktor kasnio u sprovođenih radova i koliki je iznos penala koji su naplaćeni toj grčkoj kompaniji, to jest da li su oni uopšte i naplaćeni, pokušali smo da saznamo u Ministarstvu građevinarstva, ali nam je tamo rečeno da zbog zauzetosti odgovore ne možemo da dobijemo u roku u kome su nam potrebni (čekali smo na njih tri dana). Kontaktirali smo i nadležne u firmi Aktor ne bi li od njih saznali da li su i u kom iznosu platili penale zbog kašnjenja u izvođenju radova i kako komentarišu kritiku koju je na njihov račun izrekla ministarka Mihajlović ali nas je tamo zatekao „zid ćutanja“.

Od nas je zatraženo da unapred postavimo pitanja i ostavimo kontakt kako bi nam se „kasnije“ sa odgovorima javila nadležna osoba, ali se to nije desilo do zaključenja ovog broja.

Advokat Branko Pavlović kaže za Danas da kritika koju je na račun Aktora izrekla ministarka Zorana Mihajlović otvara jedan sasvim drugi ugao od onoga na kome je ona potencirala.

– Naime, činjenica da su nadležni nezadovoljni zbog propusta u radu Aktora istovremeno pokazuje da država, iako je bila dužna to da učini, nije sprovela neophodni nadzor aktivnosti angažovanog izvođača radova, odnosno nije kontrolisala da li se oni obavljaju na adekvatan način posao, odnosno u predviđenim rokovima. To nije urađeno tako da bez obzira na propuste Aktora i država ima svoj deo krivice zašto posao nije sproveden u predviđenom roku. Takođe sve finansije kada je reč o izgradnji infrastrukture u Srbiji bi trebalo da budu transparentne i da je tako bilo bi veoma lako utvrditi da li su penali za kašnjenje naplaćeni kao i na kojim sve deonicama je Aktor probio rokove predviđene za završetak radova – objašnjava naš sagovornik.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je izjava ministarke Zorane Mihajlović „za domaću upotrebu“ odnosno pokušaj da se javnosti pokaže kako država strogo i pomno vodi računa o svim nepravilnostima kada je reč o izgradnji infrastrukture i kako je spremna o njima da izvesti i međunarodne finansijske organizacije.

– Od tih pritužbi siguran sam da neće biti nikakve koristi. Problem je u tome što su nadležni u Srbiji kada je reč o izgradnji putne infrastrukture potpisivali loše ugovore po našu stranu. Zbog toga Srbija ne može na adekvatan način da se zaštiti od onih izvođača koji nisu sproveli dogovorene radove u predviđenim rokovima ili na zadovoljavajući način – zaključuje Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari