Ministarstvo za inovacije: Više stepen saradnje Mađarske i Srbije 1Foto: Ministarstvo inovacija i tehnološkog razvoja

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa ministrom za inovacije Mađarske, Laslom Palkovičem, i tom prilikom izražena je obostrana spremnost da Srbija i Mađarska ostvare viši stepen saradnje u oblasti inovacija.

Dvojica ministara postigli su dogovor da Srbija i Mađarska ubuduce što češće nastupaju zajedno, kao regija, u okviru evropskih inicijativa za razvoj inovacija, jer će, prema njihovoj oceni, naše dve države tako biti snaznije nego da nastupaju pojedinačno, navodi se u saopštenju.

Popović i Palkovič ocenili su da ekonomije Srbije i Mađarske imaju velikih sličnosti. Ukazano je da ni Srbija ni Mađarska nemaju značajne prirodne resurse na kojima mogu da baziraju svoju ekonomiju, ali imaju znanje i preduzetnički duh koji neprestano razvijaju. Upravo zato su inovacije šansa da ubrzamo razvoj naših ekonomija i učinimo ih globalno konkurentnim, istaknuto je na sastanku.

Kako se navodi, dvojica kolega razmenili su iskustva kako država treba da uredi zakonski okvir koji e biti podsticajan za razvoj inovacija, ali i na koji nacčin vlade mogu direktno da podstiču inovacije i njihovu primenu u ekonomiji u cilju podizanja produktivnosti i zapošljavanja.

Posebnu zainteresovanost mađarske strana iskazala je za dostignuća srpskih instituta u razvoju inovacija i digitalizaciji poljoprivrede, kao i za srpski inovacioni i IT klaster koji se bavi razvojem inovacionih rešenja za automobilsku industriju.

Dvojica ministara naveli su da ove dve oblasti prepoznaju kao veliku šansu za unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje u budućnosti, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari