Na sastanku u Briselu donete ekonomske preporuke Srbiji 1Foto: Fonet

Predstavnici zemalja članica EU, zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, kao i predstavnici centralnih banaka zemalja zapadnog Balkana i Turske, usvojili su na sastanku u Briselu, posvećenom ekonomskoj politici, odgovarajuće preporuke za sve zemlje regiona.

U zaključcima za Srbiju pozitivno je ocenjena fiskalna konsolidaciju koja je sprovedena poslednjih godina, ali je upozoreno da su fiskalni rizici i javni dug i dalje relativno visoki.

Ocenjeno je i da je monetarna politika bila u skladu sa režimom ciljane inflacije, koja je očuvana na niskom nivou.

Srbiji je u zaključcima dato šest preporuka.

Prva se odnosi na potrebu da se srednjoročno izbalansira budžet i usvoji kredibilan i obavezujući sistem fiskalnih pravila.

Na drugom mestu je potreba da se povećaju kapitalne investicije i da se razvije jedinstveni sistem njihovog planiranja, bez obzira na izvor finansiranja.

Treća preporuka je da monetarna politika treba da vodi ka ostvarivanju planirane inflacije, dok je u isto vreme potrebno nastaviti sprovođenje preostalih aktivnosti iz strategije za rešavanje problematičnih kredita, a neophodno je i završiti proces privatizacije banaka u državnom vlasništvu i nastaviti sa podsticanjem veće upotrebe dinara.

Srbija, takođe, treba da poveća investiranje u energetski sektor, a da paralelno poveća energetsku efikasnost, kao i da okonča razdvajanje i restrukturiranje vodećih preduzeća u toj oblasti, što je četvrta preporuka.

U petoj se ukazujue da Srbija treba da usvoji novu industrijsku strategiju i da uskladi instrumente subvencija sa pravilima državne pomoći, da učini predvidivim parafiskalne namete, kao i fitosanitarnu kontrolu na granicama.

U poslednjoj preporuci se ističe da je potrebno smanjiti poreze i doprinose na najniže plate, uključiti nezaposle u aktivne mere tržišta rada, uključiti relevantne institucije u razvoj dualnog obrazovanja i boriti se protiv neprijavljenog rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari