Najveći pad potrošnje alkohola u Litvaniji, najveći skok u Rumuniji 1Foto: Pixabay/Wokandopix

Domaćinstva u EU tokom 2019. godine na alkoholna pića potrošila su 117 milijardi evra, što je 1,6 odsto njihove ukupne potrošnje. Taj procenat u Srbiji bio je 2,4 odsto. Ovo ne uključuje alkoholna pića koja se plaćaju u restoranima i hotelima, pokazuje istraživanje Eurostata.

Među zemljama članicama EU, udeo u ukupnoj potrošnji na alkoholna pića bio je najveći u tri baltičke države: Letoniji (4,8 odsto), Estoniji (4,7 odsto) i Litvaniji (3,7 odsto). Nasuprot tome, taj broj je bio ispod 1 odsto u Grčkoj i Italiji (0,9 odsto).

Prema podacima Eurostata, za period od deset godina, od 2009. do 2019. godine, u 13 zemalja članica EU opao je udeo potrošnje na alkoholana pića. Najveći pad zabeležen je u Litvaniji (sa 5,5 odsto na 3,7 odsto), zatim slede Letonija, Bugarska i Estonija.

Najveći pad potrošnje alkohola u Litvaniji, najveći skok u Rumuniji 2
Izvor: Eurostat

Suprotno tome, izdaci domaćinstava za alkohol porasli su u sedam država članica EU, a najveći porast zabeležen je u Rumuniji (sa 2,1 odsto na 2,6 odsto) i Portugalu (sa 1,1 odsto na 1,4 odsto). U šest država članica EU – Danskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji i Sloveniji – ovaj udeo je ostao stabilan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari