NALED: Ukinuti taksu za elektronska poreska uverenja 1Foto: Naled

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložila je da Ministarstvo finansija ukine taksu za ponošenja zahteva i dobijenje elektronskog poreskog uverenja.

„Poreska uprava napravila je veliki korak ka stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i eliminisanju suvišne birokratije i prvog dana marta omogućila pribavljanje uverenja o plaćenom porezu elektronskim putem što će gradjanima i privrednicima uštedeti najmanje dva miliona evra godišnje. Međutim, problem je što je zadržana praksa naplate dve takse u ukupnom iznosu od 620 dinara, kao i u vreme kada je procedura obavljana na šalteru“, naveo je NALED.

Stav NALED-a je da bi takav namet trebalo da održava realni trošak pružanja usluge, što znači da takse za elektronske usluge ne bi trebalo naplaćivati imajući u vidu da najveći deo posla obavlja softver, a ne službenici.

Ta organizacija predlaže i da gradjani i privreda budu oslobodjeni obezbedjivanja dokaza o plaćenom porezu u postupcima pred državnim organima, odnosno da podatke iz ovih dokumenata institucije pribavljaju elektronskom komunikacijom sa Poreskom upravom, na šta ih zakon i sada obavezuje.

Poreska uprava Srbije godišnje izda 750.000 uverenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari