Naloženo povlačenje sladoleda i u Srbiji zbog povećanog sadržaja etil oksida 1Ilustracija Foto: Pixabay / Porch

Sladoledi M&M, Snickers i Twix povlače se i sa tržišta Srbije zbog toga što sadrže etil oksid iznad dozvoljenih granica, saopštila je Uprava za veterinu.

Uvoznici ovih sladoleda za našu zemlju su Frikom i Mark Balkan Ist Nami, a Uprava za veterinu je zabranila i uvoz spornih proizvoda do sprovođenja istrage.

„Dana 2. avgusta 2021. godine, u 17:38 časova, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije RASFF dobili smo obaveštenje br. 2021.3976 kao dodatnu informaciju da sladoled uvežen iz EU sadrži stabilizator Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800“ – etil oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je detektovan u Španiji. Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497“, navela je Uprava za veterinu.

Kako se ističe, Uprava je odmah preduzeća sve neophodne zakonske mere.

N1 podseća da je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske 30. jula obavestilo je potrošače o povlačenju iz prodaje četiri vrste sladoleda u različitim pakovanjima, zbog utvrđenog etil oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

Iz ove susedne zemlje iz prodaje se povlače „Snickers extra ice cream bar 66 g -single“, „Snickers ice cream bar 48g – 6 pack box“, „Twix ice cream bar 47g – single“, „Twix ice cream bar 34,2g – 6 pack box“, „Bounty ice cream bar 39,1g – 6 pack box“ i „M&Ms peanut ice cream stick 62g – single“, javila je Hina.

U Hrvatskoj je prethodnih dana povučeno više desetina proizvoda.

Iz Ministarstva poljoprivrede u ponedeljak su poručili da velik broj povlačenja prehrambenih proizvoda s tržišta zbog pojave pesticida ili drugih faktora dokazuju da funkcioniše sistem sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

U proizvodnji povučenih proizvoda korišćen je aditiv E410, u kom je utvrđeno prisustvo etilen oksida, čije korišćenje je zabranjeno u EU.

Kako je saopšteno, reče je o vrlo malim količinama aditiva koji se dodaje u proizvode, a izmerene količine etilen oksida u aditivu bile su relativno niske, prenosi portal Index.hr.

Prvo su iz prodaje povučene četiri vrste sladoleda firme Max, kao i dva jugrta Dukatos.

U međuvremenu je i na nekim tržištima u EU bilo spornih proizvoda koji su takođe povučeni iz prodaje.

Prema ovarilima EU, kupci imaju pravo na naknadu i samih proizvoda koje nisu mogli da koriste, ali i odštetu zbog dovođenja u opasnost konzumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari