Narodna banka: MMF zadržao aprilsku projekciju privrednog rasta Srbije 1Foto: Stanislav Milojkovic

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je aprilsku projekciju privrednog rasta Srbije zbog snažnog, pravovremenog i sveobuhvatnog odgovora na krizu izazvanu epidemijom korona virusa, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi, zvanični razgovori delegacije Srbije s misijom MMF u okviru četvrtog polugodišnjeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike završeni su danas sastankom koji je održan u video-formatu.

„Misija MMF je ocenila da se nastavlja dobra implementacija programa saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike, i da je pandemija imala nepovoljne uticaje na domaću i svetsku ekonomiju“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je u Srbiji donet „veliki paket sveobuhvatnih mera koji je jedan od najvećih medju evropskim zemljama u razvoju“ i da je važno da Srbija, „uz punu podršku koju obezbedjuje ekonomiji i tokom ove krize, nastavi da čuva makroekonomsku i finansijsku stabilnost“.

„Misija je ocenila i da je Narodna banka Srbije reagovala čitavim setom mera – od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbeđenja likvidnosti i propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika, kao i nizom drugih mera, čime je nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost i u ovim uslovima ogromnih neizvesnosti na globalnom nivou“, piše u saopštenju.

Na završnom sastanku delegaciju Srbije predvodila je guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju MMF predvodio je Jan Kejs Martejn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari