Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Zarada predsednika Slovenije na mesečnom nivou, kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, iznosi 3.322 evra. Sa druge strane, njegov srpski kolega Aleksandar Vučić mesečno prihoduje čak tri puta manje. Vučić u ime obavljanja funkcije šefa države na mesečnom nivou zarađuje 1.083 evra, što je najmanja predsednička plata u regionu.

Više od 3.000 evra iznose mesečna primanja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine, piše Pobjeda, prenosi RTCG.

Prema podacima hrvatskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarović ima neto platu od 3.276 evra, dok članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine u proseku zarađuju 3.091 euro.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, članovi Predsedništva te zemlje Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874 i 3.536 evra mesečno.

Mesečnu zaradu u iznosu od 2.873 evra prima i predsednik Kosova Hašim Tači.

Premda na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mesečnim primanjima predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mesečno zarađivao oko 2.420 evra, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanovićeva mesečna zarada.

Manje od 2.000 evra na mesečnom nivou zarađuju predsednici Albanije Ilir Meta, čija plata iznosi 1.425 evra i Makedonije Đorđe Ivanov, koji zarađuje 1.250 evra.

Ako se primanja šefova država uporede sa prosečnim platama u regionu, dolazi se do zaključka da svi oni mesečno prihoduju daleko više od proseka u svojim zemljama.

Rekorderi su, ipak, predsednik Kosova i trojica članova Predsedništva Bosne i Hercegovine. Mesečna plata Hašima Tačija gotovo osam puta je viša od prosečne plate na Kosovu, a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sedam puta u odnosu na prosečnu zaradu u Bosni i Hercegovini.

Trostruko višu platu od proseka u svojim zemljama primaju predsednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Iako je plata predsednika Srbije Aleksandra Vučića najmanja među kolegama iz regiona i on zarađuje duplo više u odnosu na prosečnu platu u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima, najveće prosečne plate u regionu imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovina.