NBS: Zarada u privatnom sektoru povećana za 42,9 , a u javnom 28,4 odsto 1Foto: Stanislav Milojkovic

Narodna banka Srbije oglasila se danas zbog diskusije o nivou zarada u privatnom i javnom sektoru i navela da je u periodu januar – septembar 2020. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto plata u privatnom sektoru bila 55.729 dinara, a u javnom 67.345 dinara.

Kako se navodi u saopštenju naslovljenom „Kome smeta istina“, od 2018. Zavod primenjuje novu metodologiju i u javno dostupnoj bazi podataka jasno i precizno označava da podaci pre 2018. nisu direktno uporedivi zbog postojanja „prekida u vremenskoj seriji“ .

Centralna banka ukazuje da bi analitičari i ekonomisti koji se bave tim pitanjem morali biti svesni „da bi izračunsvanje stope rasta na osnovu podataka koji nisu uporedivi moglo da dovede do pogrešnih zaključaka“. Ističe se da bi za poređenje podataka pre i posle promene metodologije bilo neopodno promeniti statističku tehniku i da proračunati podaci pokazuju da su 2014. prosečne plate u privatnom sektoru bile 38.998 dinara, a u javnom 52.436 dinara.

U saopštenju se ističe da se tako vidi da je prosečna zarada u privatnom sektoru povećana za 42,9 odsto, a u javnom 28,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari