Nektar ostvario više od milijardu evra bruto dodate vrednosti 1Foto: Promo

Nektar je za dvadeset godina poslovanja generisao više od milijardu evra bruto dodate vrednosti.

To je oko tri odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije ostvarenog u 2017. godini i jedina je porodična kompanija koja se, prema podacima APR-a, sa konsolidovanim prihodima našla na listi 100 najuspešnijih kompanija u Srbiji. Ako vam kažem da svaka šesta jabuka koja ostane u Srbiji, završi u Nektar proizvodima, razumećete koliki smo put prešli od registrovanja porodične firme, sa idejom da se bavimo proizvodnjom zdrave hrane, do kompanije koja je osmi najjači brend u regionu – izjavio je na predstavljanju „Analize ekonomskog uticaja Nektar grupe u Srbiji u periodu 1998-2018“, koja je urađena povodom obeležavanja dve decenije poslovanja, Mihailo Janković, direktor kompanije Nektar.

Uz opasku da bi porodica Radun i Nektar mogli da bude najbolji primer za udžbenike uspešnog porodičnog biznisa, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ocenio je da je ova kompanija još jedan od dokaza da imamo poslovne sisteme sposobne da izgrade brendove koji na tržištima širom svetu uspevaju da se izbore sa najjačom konkurencijom. Prisutnima se, video porukom obratio i osnivač kompanije Slobodan Radun koji je ukazao na to da u vreme sankcija niko nije mogao da proceni koliki je potencijal industrijske jabuke i da je prvi Nektarov proizvod bilo jabukovo sirće, a da se danas ova kompanija može pohvaliti i već izgrađenim biogasnim postrojenjem gde se sav otpad pretvara u bio gas.

Prema viziji razvoja Nektar će 2038. dočekati sa 500 miliona evra prihoda što će joj obezbediti poziciju ne samo regionalnog lidera, već i važnog učesnika na globalnom tržištu zdrave hrane. „Ukoliko se ostvare ovi vizionarski planovi kompanija će realizovati više od pet milijardi evra bruto dodate vrednosti koja će ostati u Srbiji“, naglasio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Lončar i dodao da je Nektar grupa u prethodnih 20 godina na ime poreza uplatila 85 miliona evra, kao i da sarađuje sa 10.000 farmera. Kompanija trenutno zapošljava više od 1.300 radnika i lider je na regionalnom tržištu sokovima sa učešćem od 22 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari