Odluka o zahtevima sindikata u Leoniju do kraja sedmice 1Foto; FoNet / Slobodan Miljević

To se navodi u saopštenju menadžmenta i reprezentativnih sindikata Sloga i Nezavisnost, dostavljenom Danasu nakon sastanka održanog prošlog petka u prokupačkom pogonu.

Inače, taj sastanak je usledio nakon što su zaposleni u fabrikama u Malošištu, Prokuplju i Nišu prošle srede spontano obustavili rad na pola sata zbog junske plate koja im je umanjena za 5.000 do 10.000 dinara, kao i zbog toga što im nije isplaćen prekovremeni rad.

U saopštenju se navodi da su menadžment i reprezentativni sindikati razgovarali o eventualnim izmenama u sistemu obračuna zarada, dostavom platnih listića pre isplate zarade i tumačenjem obračuna na platnom listiću, preraspodelom radnog vremena, normiranjem rada i postavljanjem dnevnih ciljeva, dodatnim pauzama u toku noćne smene, radnim subotama u poslednjih nekoliko meseci i planom korišćenja budućeg godišnjeg odmora.

– Postignut je dogovor da će menadžment vrlo ozbiljno razmotriti sve navedeno i jako brzo doneti odluku o potencijalnim promenama i unapređenjima – navodi se u saopštenju.

Zaposleni u Leoniju su prošle srede kazali novinarima da su se uslovi rada drastično pogoršali od kada su strani direktori otišli, a na njihovo mesto došli naši ljudi.

– Prekovremeni i rad subotom se preračunava u slobodne dane, ali nam se oni oduzimaju ukoliko nas fabrika preko nedelje pošalje dva-tri dana na odmor, pošto trenutno nema posla. Ukoliko radite na traci a zatreba vam slobodan dan iz bilo kog razloga, nema šanse da ga dobijete, koliko god prekovremenog rada imali – rekli su neki od radnika.

Generalni direktor Leoni Srbija Klemens Saks je tada kazao da „nije bilo obustave rada i da u svim pogonima kompanije proizvodnja normalno funkcioniše“, ali i da je grupa zaposlenih zatražila razgovor sa rukovodstvom povodom „nesporazuma u vezi sa obračunom zarada“.

– Razgovarali smo i objasnili sve detalje koji su ostali nejasni. S obzirom da je jun imao manje radnih dana, 20 ukupno, u odnosu na maj koji je imao 23 radna dana, i obračun zarada za jun je bio nešto niži u odnosu na maj – rekao je on.

Saks je dodao da je Leoni Srbija „uvela preraspodelu radnog vremena“ koja između ostalog znači da se, na primer, radne subote evidentiraju kao zarađeni dani i ako se za to vreme ne iskoriste kao slobodni dani, nakon isteka preraspodele, bivaju isplaćene kao prekovremeni rad. Razlog za ovakvu „preraspodelu“ su, kako je rekao, izrazito česte fluktuacije porudžbina kupaca, kao i specifičnost samog procesa proizvodnje u auto industriji.

Među pet najvećih izvoznika

Prilikom nedavne proslave deset godina rada u Srbiji te nemačke kompanije koja proizvodi automobilske kablove rečeno je da u njenim pogonima u Malošištu, Prokuplju i Nišu radi 9.000 radnika. Ministarstvo finansija objavilo je ovih dana da je u prvih pet meseci „Leoni“ ostvario izvoz u vrednosti od 105,9 miliona evra i da se nalazi na petom mestu liste naših najvećih izvoznika.