Osim rečnih plaža turistima na raspolaganju jezera i banje 1

Kupališna sezona je u jeku a na području Vojvodine, koja nema more ali raspolaže velikim vodenim potencijalom, najlepše peščane plaže i sprudovi nalaze se uz reke.

Najpoznatija su kupališta na Dunavu, Savi, Tisi i Tamiša, a u južnom Banatu izdvajaju se Karaš i Nera. Gotovo sva mesta uz ove reke trude se da razviju sopstvenu turističku ponudu koja, iz godine u godinu, privlači sve više posetilaca pružajući solidnu zaradu. Ipak, najraznovrsnijim turističkim potencijalom raspolaže Dunav i gradovi raspoređeni duž obale te reke.

– Zaštitni znak Novog Sada je Dunav sa plažama, najpoznatija je Štrand, i sedam kilometara zelenih površina. Retko ko zna da je Štrand, kao plaža na kojoj se kupalo lokalno stanovništvo, uređen još 1911. godine. Plaža je u međuvremenu proširena i obogaćena raznovrsnim sadržajima, a u to su, početkom jula, mogli da se uvere i posetioci festivala Exit. Sve veći broj gostiju beleže i plaže, takođe uz Dunav, Bećerac i Šordoš na Ribarskom ostrvu – objašnjava turizmolog Peter Varnju iz Turističke organizacije Novog Sada.

U letnjoj sezoni Štrand dnevno poseti oko 20.000 kupača, a od 1. maja do 30. septembra,kada se završava sezona, kroz kapije plaže prođe i do milion ljudi.

Prema rečima našeg sagovornika na spisku atraktivnih turističkih lokaliteta sa kvalitetnom ponudom našli su se i Belocrkvanska jezera, Peskara u Zrenjaninu, banja Termal u Vrdniku, jezero Tikvara kod Bača i Zobnatičko jezero.

– Banja u Vrdniku, na Fruškoj gori, sa termalnom vodom čija temperatura iznosi 32,8 stepeni, i šest bazena otvorenog i zatvorenog tipa, dominira u turističkoj ponudi Srema. Vrdnik se može pohvaliti i etno selom, a osim privatnog smeštaja gostima je na raspolaganju i hotel sa pet zvezdica. U opštini Bačka Topola glavna atrakcija je Zobnatičko jezero, u čijoj blizini su sportski tereni, čuvena ergela a uslova ima i za sportski ribolov. U vodama tog jezera mogu se naći som, šaran, smuđ i amur. Turistima koji odluče da posete Bačku Palanku preporučio bih jezero Tikvaru, koje se nalazi u okruženja parka prirode i nudi poseban ambijent – navodi Varnju.

Objašnjavajući zašto je kupalište Peskara, koje je nastalo vađenjem peska, tako popularno, naročito među Zrenjanincima, on kaže da je to zato što nudi uređenu peščanu plažu i udaljeno je od centra grada samo pet kilometara. Slično je i sa Belocrkvanskim jezerima (Vračevo, Šljunkara, Šaransko i Novo jezero), koja imaju čistu zelenu vodu, a nalaze se u okruženju više reka, među kojima je i Dunav. Kao kvalitetno mesto za odmor treba pomenuti i Banju Junaković kod Apatina.

Na pitanje koja su kupališta u Vojvodini najposećenija Varnju kaže da su to nesumnjivo plaža Štrand i Akva park Petrolend u Bačkom Petrovcu. Na spisku destinacija „za videti“je i nezaobilazni stoletni Palić u Subotici – jezero, park, i termalni bazeni. U obližnjem Somboru kupališna sezona odvija se na kanalu i gradskom bazenu, u Adi se gosti kupaju na Tisi, ali i na lepo uređenim bazenima. Inače, bazeni u Sportsko-rekreativnom centru u Kovačici mogu se pohvaliti popunjenošću kapaciteta tokom cele godine. Ne zaostaju ni Srpska Crnja i Odžaci, sa lepim i uređenim bazenima. Kanjiža je iskoristila obale Tise da uredi šetalište i plažu, kao i Novi Bečej, gde se većina manifestacija održava pored vode.

Nezaobilazni salaši

– Svim gostima, kako domaćim tako i stranim, preporučujemo da obavezno posete salaše, jer to je najbolji način da se upoznaju sa vojvođanskom tradicijom, pa i onom gastronomskom, sa neizbežnom vojvođanskom štrudlom. Treba videti i doživeti Frušku goru i njene manastire. Ali specifičnost ove regije i naroda koji je nastanjuju najbolje se može upoznati na brojnim kulturnim manifestacijama. U letnjem periodu, inače, svako mesto u Vojvodini ima neki svoj festival ili dešavanje, koje ne treba zaobići – objašnjava Peter Varnju iz Turističke organizacije Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari