Klanice određene za otkup tržišnih viškova tovljenika do sada su za robne rezerve preuzele oko tri hiljade svinja prve klase (težine od 90 do 120 kilograma), a Direkcija za robne rezerve juče je na račune poljoprivrednika koji su tovljenike predali klanici Polet iz Bora i Juhoru iz Jagodine uplatila oko 10,6 miliona dinara.

Klanice određene za otkup tržišnih viškova tovljenika do sada su za robne rezerve preuzele oko tri hiljade svinja prve klase (težine od 90 do 120 kilograma), a Direkcija za robne rezerve juče je na račune poljoprivrednika koji su tovljenike predali klanici Polet iz Bora i Juhoru iz Jagodine uplatila oko 10,6 miliona dinara. Naredne isplate preuzetih tovljenika odvijaće se prema utvrđenoj dinamici i biće redovne – izjavio je za Danas Dušan Damjanović, direktor Republičke direkcije za robne rezerve.
Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, zadovoljan je tokom otkupa tovljenika.On u izjavi za Danas podseća da su za interventni otkup određene klanice koje imaju izvozne dozvole, jer one ispunjavaju sve potrebne tehničke uslove. „Klaničari su mogli i da odbiju ovaj posao, kao što je to recimo učinila klanica Zlatibor iz Čajetine. Problem je, međutim, što raspored klanica ne odgovara mačvanskim uzgajivačima jer je njima najbliža klanica Big Bul iz Bačinaca, dok Mitros vrši otkup tovljenika na teritoriji opštine Sremska Mitrovica. Treba, takođe reći da još postoji mogućnost za prijavljivanje klanica koje nisu na spisku“ kaže Golubović.
Tomislav Šobić, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Bogatića, potvrdio je za Danas da je do sada na teritoriji ove opštine otkupljeno oko hiljadu tovljenika. U Bogatiću otkup tovljenika vrše klanice Polet iz Bora i Juhor iz Jagodine, a očekujemo da se u otkup uključi i klanica Big Bul iz Bačinaca, kaže Šobić. „Otkup ide sporo, jer se dnevno preuzima tek stotinak tovljenika, što je malo u odnosu na višak od oko osam hiljada svinja. Nadamo se da će se od naredne nedelje otkupljivati bar po 200 tovljenika dnevno“ ističe Slobodan Stanojčić, jedan od uzgajivača svinja iz Klenja.
Prema njegovim rečima, teško će se rešiti problem tovljenika težih od 150 kilograma jer kupaca nema, bez obzira na cenu od 58 dinara za kilogram. Zaustavljen je „rad“ nakupaca koji čekaju više od 90 dana da im klanice plate preuzete svinje.
Industrija mesnih proizvoda i konzervi Juhor iz Jagodine nastaviće započeti otkup svinja od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava narednog četvrtka (15. marta). Juče je otkupljeno 300 komada od 363 ponuđena tovljenika (63 nisu imala potpunu dokumentaciju) i to uglavnom od proizvođača sa područja Pomoravlja, Resave i Levča. Reč je o svinjama težine od 95 do 120 kilograma koje se otkupljuju po ceni od 75 dinara – izjavio je referent u Sektoru primarne proizvodnje te firme Dejan Pavlović.
Prema rečima Dragana Miladinovića, generalnog direktora Juhora ta klanica je sa Republičkom direkcijom za robne rezerve potpisala ugovor o otkupu, uslužnom klanju, primarnoj obradi, hlađenju i zamrzavanju svinja. On je podsetio da je reč o najsavremenijoj srpskoj fabrici za proizvodnju i preradu mesa, koja poseduje ISO, HACCAP i druge sertifikate, registrovanoj za rasecanje mesa za izvoz na evropsko i američko tržište, sa izvoznim brojem jedan.
– Juhor je 2003. godine pustio u rad najsavremeniju i najopremljeniju klanicu na Balkanu, kapaciteta 125.000 svinja i 25.000 goveda godišnje, sa komorama i hladnjačom za smrznuto meso kapaciteta 500 tona. Klanica sa hladnjačom površine je 4.500 kvadratnih metara, „koštala“ je 4.600.000 evra i opremljena je najsavremenijom opremom proizvođača iz Italije i Nemačke koja tehnički i tehnološki zadovoljava sve svetske standarde i propise Evropske unije- rekao je Miladinović.
Juhor godišnje proizvede 12.000 tona robe, od čega 85 odsto čine prerađevine, a 15 odsto sveže meso, i pravi 140 raznih proizvoda od svinjskog, goveđeg, pilećeg i ćurećeg mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari