Parking servis ne odgovara na pozive sopstvenih radnica da ih zaštiti od napada u trećoj smeni 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Žene koje naplaćuju parkiranje u noćnim smenama u garažama Parking servisa u Beogradu konstantno su, kako tvrde za naš list, na meti napada, a kao ulje na vatru došla je i odluka firme u kojoj rade da početkom prošle nedelje ukine obezbeđenje u garažama.

„Maltretiranje žena u ovom preduzeću dostiglo je vrhunac od kada je ukinuto obezbeđenje u svim javnim garažama. Tako radnice od 19 do 7 časova ostaju na milost i nemilost agresivnim ili nezadovoljnim korisnicima, ali i alkoholisanim ili drogiranim osobama koje se noću nekontrolisano kreću po prostoru garaža“, ističu one za Danas. Kako kažu, bilo je i slučajeva obijanja vozila i nasrtanja na žene-inkasante, poslednji slučaj desio se u garaži kod Skupštine grada.

Njihov posao, napominju, nije samo „sedenje u kućici“, već moraju više puta u toku noći da popisuju vozila po svim nivoima garaže. Zato su očajne, uplašene i nemoćne.

„Često ne rade sve svetiljke i nikada ne znamo ko može da naiđe. Pokušale smo, pojedinačno, da objasnimo našim šefovima kako bi oni preneli rukovodstvu o stanju u kom se nalazimo i molbom da žene-inkasanti rade danju ali, očekivano, to ih ne interesuje“, napominju naša sagovornice, koje upravo iz straha da ne ostanu bez posla ne žele da ih predstavimo imenom. Obratile su se novinarima, jer nisu dobile reakciju ni firme ni sindikata. Same ne mogu da se organizuju i javno naprave protest jer, kako kažu, u ova vremena moćnika, boje se da ne dobiju otkaze.

JKP Parking servisu uputili smo pitanja da li su tačne informacije koje smo dobile od žena zaposlenih u njihovom preduzeću. Pitali smo Parking servis zašto je ukinuto obezbeđenje u javnim garažama u Beogradu tokom noći i na koji način oni kao firma mogu da zaštite žene koje rade u noćnim smenama. Nismo dobili odgovor ni na jedno od pitanja.

Parking servis u Beogradu ima osam velikih garaža, još 23 garaže sa rezervisanim mestima i 16 parkirališta.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da je sličnih primera bilo i da su se njihovom sindikatu javljale žene koje noću rade u kioscima sa brzom hranom.

„Tražile su zaštitu i reakciju od nas i rešavali smo ih od slučaja do slučaja. Najčešće je to bilo razgovorom i molbom poslodavcima, tako smo stanje popravljali. Rešeno je tako što u tim noćnim smenama nikada nisu radile samo dve žene već su bili ili žena i muškarac ili dva muškarca“, ističe Savić.

Ovaj slučaj je, kako kaže, sličan i ona apeluje da se obrate sindikatu da im pomogne, jer se tu radi o bezbednosti, što je regulisano Zakonom koji mora da se poštuje.

„Ne znam da li imaju kolektivni ugovor i kako je to regulisano, ali Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu one moraju da su zaštićene“, napominje Savić i kaže da uvek može da se nađe rešenje, da se drugačije organizuju smene ili uvede obezbeđenje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Parking servis ne odgovara na pozive sopstvenih radnica da ih zaštiti od napada u trećoj smeni”

  1. Parking Servis nema novxa da plati obezbeđenje. Parking Servis je najprofitabilnije javno prdduzeće u Beogradu, koje reketira sve građane koji imaju kola. I baš to preduzeće nema novca za obezbeđenje. Gde li je nestao sav taj novac iznuđen od vlasnika automobila? Pitam se pitam se. Žao mi je ovih žena, ali verujem da su svesne da su zaposlene u veoma nečasnoj delatnosti. Ko s đavolom tikve sadi…

  2. Паркинг сервис је од оснивања партијско предузеће које има сврху пљачкања грађана и стицања огромног новца за који се не зна куда иде. Основали су га петооктобарски превратници, директорска места су добили као плен револуционарне пљачке, а ко сада њиме управља тешко је и наслутити. Град су усцртали ознакама за паркинг и узимају несхватљиве количине новца свакодневно, с не улажу у инфраструктуру ни стоти део прихода. Отишли су и корак даље, претворили су се у пљачкашки – отимачку банду јер у њиховој служби за одношење тзв. непрописно паркираног возила је већина камиона који су приватно власништво и изнајмљени су Паркинг сервису. Камиони и радници крстаре градом и сваки непрописно паркираног возило односе без обзира да ли омета или угрожава безбедност саобраћаја или не. Уз њих никада нема полицајца који је једини овлаштени да нареди одношење а не радник Паркинг с. који можда чак није ни возач. Уосталом, чак и да је доктор саобраћајних наука није овлаштени да изриче казну. Од оснивања то је компанија за пљачку народа и то траје већ две деценије. О висини „накнаде“ за одношење, која је неколико пута већа од саме казне за непрописно паркирање, да и не говоримо. Из те цене произилази да би свако коме се ауто поквари на удаљености већој од 30 км једноставно га оставио јер испада да превоз далеко премашује вредност возила.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.