Potpisivanje sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini prilika je da srpska privreda postane lider u regionu jugoistočne Evrope i pripremi se za uspešan nastup na evropsko tržište. Srbija je sposobna da se suoči sa konkurencijom, jer raspolaže odgovarajućim razvojnim potencijalom i taj podatak je važan jer se nalazimo na polovini puta do članstva u Evropskoj uniji.

Potpisivanje sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini prilika je da srpska privreda postane lider u regionu jugoistočne Evrope i pripremi se za uspešan nastup na evropsko tržište. Srbija je sposobna da se suoči sa konkurencijom, jer raspolaže odgovarajućim razvojnim potencijalom i taj podatak je važan jer se nalazimo na polovini puta do članstva u Evropskoj uniji. Otvorenost za saradnju, harmonizacija razvoja i usklađivanje sa pravilima poslovanja razvijenih zemalja prioriteti su Srbije u narednih 20 godina. Ako želimo u EU, a građani su tu želju izrazili i na prošlim izborima, potrebno je održati dosadašnju stopu rasta BDP, makroekonomsku stabilnost i sve ostale ekonomske parametre, u čemu privreda ima posebnu odgovornost. Međutim, i to je nedovoljno ukoliko Srbija ne reguliše status Kosova i ne reši pitanje saradnje sa Haškim tribunalom – izjavio je Boris Tadić, predsednik Srbije, na jučerašnjem skupu privrednika u Privrednoj komori Srbije.
On je izrazio nadu da će integrativni procesi u Evropi biti brži i da će Srbija 2008. godine postati kandidat za članstvo u EU i član Svetske trgovinske organizacije. Prema Tadićevim rečima, tek posle rešavanja budućeg statusa Kosova i okončanja saradnje sa Hagom Srbija će moći da iskoristi šansu da postane privredni lider zapadnog Balkana. On je istakao da je važno da Srbija iskoristi to što Nemačka predsedava Evropskom unijom, uz napomenu da bi bilo dobro da ta zemlja uz Italiju bude sponzor Srbije u procesu priključenja Uniji.
U obraćanju privrednicima Tadić je naglasio da Srbija mora da bude otvorena zemlja, kako u bezbednosnom tako i u ekonomskom smislu, i da samo takva ima perspektivu da se razvija i bude lider u regionu.
Privrednici su, obraćajući se predsedniku Tadiću ukazali na probleme vezane za poslovanje železnice, automobilske industrije, smanjenje poreza i doprinosa, za platni promet… Privreda mora biti na prvom mestu, a za njen uspešan napredak potreban je stalan rad na „doradi“ poslovnog ambijenta, bez uključivanja dnevno-političkih interesa, istakli su privrednici. Pri tom, neophodno je definisati prioritete i pravce razvoja, kao i uslove poslovanja u narednom periodu.
Odgovarajući privrednicima na primedbe Tadić je zapitao da li treba da se bavi železnicom i rešava probleme efikasnijeg platnog prometa ili da kao predsednik države pomogne u spoljnopolitičkim odnosima Srbije. On je podsetio na činjenicu da je Srbija od 2000. godine izgubila šest godina na procese političkih i ekonomskih integracija i da sada mora da ide brže napred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari