Pištaljka: Sredstva Ministarstva poljoprivrede samo udruženjima bliskim vrhu države 1Foto: N1

Ministarstvo poljoprivrede dodelilo je krajem maja Savezu vinara i vinogradara Srbije (SVS) čije sedište se nalazi na istoj adresi na kojoj je i ogranak tog ministarstva Uprava za agrarna plaćanja, maksimalan iznos iz sredstava za podršku udruženjima za razvoj poljoprivrede, objavio je portal Poštaljka.

Na javnom konkursu za dodelu državne pomoći za projekat „Edukacija i savetovanje o značaju razvoja vinogradarskog i vinarskog sektora kroz modernizaciju proizvodnje i prerade“ SVS je dobio milion dinara.

„Ovo novo udruženje, registrovano pre manje od godinu dana, na svojoj Fejsbuk stranici ima objavu sa fotografijom martovske sednice upravnog odbora u proširenom sastavu na kojoj se nalazi i sin predsednika Republike Danilo Vučić. Кoja je funkcija Danila Vučića u ovom udruženju i da li je ima, Pištaljka nije uspela da sazna jer iz udruženja nisu odgovorili na naše pitanje. Na sajtu organizacije sin predsednika nije naveden kao deo rukovodstva, upravnog ili nadzornog odbora“, objavila je Pištaljka.

Podsećaju da je Savez vinara i vinogradara 14. februara organizovao manifestaciju „Sveti Trifun na Savskom vencu“ koju je posetila predsednica Vlade Ana Brnabić i u govoru najavila da će država uložiti 300 miliona evra u narednih deset godina u vinogradarstvo. I tom događaju prisustvovao je sin predsednika Danilo Vučić.

Savez vinara i vinogradara okuplja 12 udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla sa teritorije Srbije, a nastao je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Za zastupnika je imenovan Stevan Rajta, koga je u Politici 2008. godine Aleksandar Vučić, tada opozicioni političar, hvalio kao najboljeg poznavaoca vina u Srbiji.

Na istom konkursu, piše „Pištaljka“ Nedimovićevo ministarstvo dodelilo je 700.000 dinara Savezu udruženja odgajivača goveda čiji je zastupnik savetnica ministra Sanja Bugarski, inače članica predsedništva Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića.

„Na pitanje da li je Bugarski i dalje savetnica ministra, iz Ministarstva poljoprivrede nam je odgovoreno da je ona i dalje saradnik ministarstva“, objašnjava portal.

Milion dinara na konkursu dobilo je udruženje „Amikus“ koje je isti iznos dobilo i prošle godine, a uspešno je i na drugim državnim konkursima, bez obzira na to da li je reč o prevenciji nasilja u porodici, ekologiji ili turizmu.

Kako je Pištaljka navela, zastupnik „Amikusa“ je Jasmina Roganović, supruga Predraga Roganovića izvršnog direktora uticajne medijske kompanije „Adria media grupa“, izdavača dnevnika „Кurir“ i brojnih drugih časopisa.

„Amikus“ je osnovan krajem 2018. godine, a već naredne beležio poslovni prihod od 3,3 miliona dinara.

Državnu pomoć za razvoj poljoprivrede dobila su i dva udruženja iz Inđije kojima je u jednom periodu zastupnik bio poslanik predsednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari