PKS: Saradnjom do novih poslova za srpske i hrvatske privrednike 1Foto: Privredna komora Srbije

Privredne komore Srbije i Hrvatske pojačaće saradnju da bi članicama omogućile nove poslovne projekte, olakšano poslovanje i brže prevazilaženje posledica pandemije – saglasili su se danas na sastanku u Zagrebu njihovi predsednici Marko Čadež i Luka Burilović.

Dogovorili su se da se Poslovni forum srpskih i hrvatskih privrednika održi u oktobru u Beogradu, i razgovarali i o drugim aktivnostima za jačanje ekonomske saradnje dve zemlje, saopštila je Privredna komora Srbije.

Komore predlažu vladama da u vreme Poslovnog foruma, zaseda Zajednički odbor za sprovodjenje i podsticanje ekonomske saradnje Srbije i Hrvatske, s prioritetnim ciljem da se privrednicima ubrza i olakša prelazak granice.

Glavne teme Poslovnog foruma privrednika biće gradjevinarstvo, energetika i turizam, sektori najteže pogodjeni posledicama pandemije, a planirana je i prezentacija vina iz Sbije i Hrvatske.

Cilj foruma je jačanje privredne saradnje, prepoznavanje i definisanje prioritetnih sektora za unapredjenje saradnje, trgovine, ulaganja i zajedničkog nastupa na trećim tržištima, istakla je PKS.

Srpski i hrvatski privrednici imaće priliku da predstave etnogastronomske specijalitete svojih zemalja na zajedničkoj prezentaciji tokom redovnog predbožićnog, „Advent marketa“ u Zagrebu.

Po podacima PKS, Ttrgovinska razmena Srbije i Hrvatske je u porastu. U prethodnih pet godina nivo razmene povećan je za više od polovine i prošle godine je iznosila milijardu i 86 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari