U okviru ekološke akcije pod nazivom „Tošiba ume da posadi šume“, ta japanska kompanija počela je obnovu šuma u Nacionalnom parku Tara, koje su uništene 2012. godine u katastrofalnom požaru.


To je prva obimnija akcija obnove tarskog ekosistema. Planirano je da se zasadi 7.500 sadnica omorike, smrče i bora na oko tri hektara u oblasti Zaovina, od čega najveći deo čine parcele u vlasništvu meštana, koji nisu imali novca za sanaciju i pošumljavanje.

Novac za nabavku sadnica i za troškove sadnje obezbedila je Tošiba, koja je pokrenula globalnu i dugoročnu akciju sadnje milion i po stabala širom sveta do 2025. godine, kada će ta kompanija obeležiti vek i po postojanja, kako bi se umanjile posledice globalnog zagrevanja i očuvanja biodiverziteta.

Akciju pošumljavanja NP Tara, u kome je pre dve godine izgorela jedna trećina šuma u zaštićenoj zoni, podržala je Ambasada Japana u našoj zemlji, a prvih 60 četinara u oblasti Zaovina, krajem prošle sedmice, simbolično su zasadili predstavnici japanske kompanije. Tom činu prisustvovao je Masafumi Kuroki, ambasador Japana u našoj zemlji, koji je podsetio da su šume na Tari među najočuvanijim i najlepšim u Evropi, izrazivši zadovoljstvo što japanska kompanija učestvuje u značajnim projektu.

– Sadnja 7.500 novih sadnica doprineće obnovi ekosistema i zaštiti biodiverziteta. To će ohrabriti ljude koji brinu o Tari i o njenim šumama da i dalje čuvaju njenu lepotu – poručio je ambasador Kuroki.

Istakavši da je „Tošiba korporativni građanin naše planete, organizacija koja je posvećena ljudima i budućnosti“, Imai Takeši, pomoćnik potpredsednika te kompanije u Evropi, naglasio je da Tošiba i u Srbiji aktivno učestvuje u akcijama očuvanja i obnove životne sredine kao i bilo gde drugde u svetu.

– Nadamo se da ćemo našim primerom podstaći i druge da se uključe i doprinesu obnovi i očuvanju Tare – dragulja Srbije i naše planete – poručio je Takeši i zajedno sa šezdeset zaposlenih u toj kompaniji iz Nemačke i Srbije zasadio sadnice i time simbolično označio početak obnove tarskih šuma.

Milica Tomić, pomoćnica direktora JP Nacionalni park Tara, zahvalila se na donaciji i istakla da se predstoji dugotrajan proces obnove ekosistema i bioloških specifičnosti tog područja.

Požar od pre dve godine naneo je veliku ekološku i ekonomsku štetu Nacionalnom parku Tara, jer je u potpunosti ili delimično uništen šumski kompleks, koji je raspolagao autohtonim vrstama. Pored Pančićeve omorike i Pančićevog skakavca, šume Tare skrivaju i retke vrednosti u našoj zemlji – najveću populaciju medveda, najgušću populaciju surog orla i najbrojniju populaciju dugorepe (uralske) sove. Tokom 2013. godine, pronađeno je i prvo gnezdo male sove na Balkanu. Te i ostale dragocenosti Tare prepoznate su u svetu, pa se ona nalazi na preliminarnoj listi za UNESCO svetsku prirodnu baštinu.

Jedan uređaj – jedna sadnica

Tokom kampanje Tošiba će od svakog prenosivog računara i televizora prodatog u Srbiji, donirati novac za kupovinu sadnica za NP Tara, po modelu „jedan uređaj – jedna sadnica“. Jedinstveno eko-obeležje NP Tara na proizvodima te kompanije građanima nudi priliku da kupovinom tih uređaja do kraja ove godine učestvuju u toj akciji i da ostave vrednu zaostavštinu budućnosti i životnoj sredini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari