Počeo da radi tim za zaustavljanje odliva mladih iz Srbije 1Foto: EPA/KLAUS-DIETMAR GABBERT

Promena uslova i okolnosti zbog kojih građani Srbije odlaze iz zemlje, ali i pokušaj da se oni koji planiraju da odu zadrže, a oni koji su otišli vrate, jedini je zadatak tima koji se bavi praćenjem ekonomskih migracija, najavio je danas na drugom sastanku grupe eksperata ministar rada Zoran Đorđević.

On je prvi krajem prošle godine i najavio formiranje tima koji bi se bavio ekonomskim migracijama, a prvi sastanak održan je polovinom januara. Vlada je, međutim, osnivanje tima ozvaničila tek poslednjeg dana u januaru, da bi juče u Palati Srbija bio održan i prvi zvanični sastanak, kom su osim Zorana Đorđevića i njegovog tima, prisustvovali i ministri finansija, privrede, prosvete, državne uprave i lokalne samouprave, sporta i omladine, ali i predstavnici poslodavaca i sindikata i SANU. Tim će, kako je rekao Đorđević, raditi na strategiji sprečavanja ekonomskih migracija, a u tome će imati „logističku podršku vlade, bez političkog uticaja“.

– Vlada Srbije ima iskrenu želju da promeni situaciju kada je ova tema u pitanju. Verujem da ćemo kao država da pružimo sve uslove koji su neophodni da bi mladi ostajali i stvarali porodice u svojoj zemlji, ali i da bi se i oni koji su već otišli, vratili. Ovom timu pružićemo podršku u radu i obezbediti svu potrebnu logistiku, odnosno podatke, koji će im pomoći da bolje sagledaju situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja i tako pronađu adekvatne načine za rešavanje problema sa kojim se susrećemo – rekao je Đorđević.

Đorđević je juče rekao da od tima stručnjaka očekuje predlog rešenja na kratak rok, ali i strategiju za duži period. On je najavio da bi tim mogao u budućnosti da bude dodatno proširen novim članovima – ekspertima, koje bi predložiti sadašnji članovi.

Član ekspertskog tima iz redova Republičkog zavoda za statistiku Gordana Bjelobrk za Danas kaže da je održani sastanak bio više organizacionog karaktera, te da se nije pričalo o konkretnim predlozima.

– Dogovarali smo se kako ćemo ubuduće raditi. Naredni sastanak zakazan je za 26. februar i verujem da ćemo tada krenuti da radimo i vidimo šta imamo od raspoloživih podataka, da vidimo ko i koliko može da doprinese – ističe Bjelobrk. Na jučerašnjem sastanku, kako kaže, nisu se iznosili konkretni podaci, ali je najavljeno da će u narednih dan ili dva svi članovi dobiti smernice šta treba da pripreme za naredni sastanak koji će biti u Privrednoj komori Srbije.

Srbiju poslednjih godina napušta oko 35.000 ljudi godišnje, a prema podacima Organizacije za ekonomsku bezbednost i saradnju od 2000. iz zemlje je otišlo više od 650.000 ljudi, najviše mladih. Kako je nedavno za naš list rekao profesor Vladimir Grečić, prema anketama koje su rađene poslednjih godina, dve trećine mladih je izrazilo želju da ode, a jedna trećina već preduzela neke konkretne korake. Za Grečića, koji je takođe deo tima, veoma je važno što je ova tema pokrenuta i što je postala jedan od prioriteta rada Vlade, jer, kako je rekao juče, ovaj problem nije samo problem naše zemlje, već je prisutan i na globalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari