Pokret za preokret predao zahtev da se Beograđanima vrati deo novca plaćenog za grejanje 1Foto: Beta/Beoinfo

Odbornik u Skupštini Beograda Milorad Bjedov je danas zatražio povraćaj novca Beograđanima „oštećenim zbog cene centralnog grejanja“ i hitno smanjenje te cene.

On je taj zahtev u ime Gradskog odbora Pokreta za preokret predao gradonačelniku Zoranu Radojičiću.

Pokret za preokret je ocenio da JKP „Beogradske elektrane“ godinama „neosnovano, kroz zloupotrebu monopolskog položaja, utvrđuje cene centralnog grejanja znatno iznad ekonomskih, uz sticanje ekstra profita, na štetu korisnika centralnog grejanja“.

“ ‘Beogradske elektrane’ su neusaglašavanjem cena grejanja sa cenom energenata na svetskom tržištu i kršenjem Zakona o komunalnoj delatnosti, oštetile Beograđane za 190 miliona evra u proteklih šest godina“, navodi se u saopštenju uz zahtev da im se vrati novac koji je „rezultat neosnovanog bogaćenja“.

Pokret za preokret je saopštio da je od 2014. godine JKP „Beogradske elektrane“ više naplaćenu cenu, preko računa za grejanje, uplaćivalo u gradski budžet, u proseku 30 miliona evra godišnje „s namenom opšte potrošnje“ čime je „praktično cena grejanja postala harač koji je nametnut Beograđanima“.

Na osnovu analize Pokreta za preokret, na osnovu javnih podataka, u poslednje tri godine kada se dobit dobiti JKP „Beogradske elektrane“ podeli s brojem kvadratnih metara koje to preduzeće greje, dolazi se do toga da je stanu od 80 kvadrata neosnovano naplaćeno 40.000 dinara godišnje.

Iz toga proizlazi da je za tri godine građanima Beograda koji greju stan od 80 kvadrata uzeto oko 120.000 dinara, navodi se u saopštenju, uz ocenu da je to „ozbiljna pljačka svih svih građana Beograda koji koriste centralno grejanje“.

U zahtevu za povraćaj novca navedeno je da na osnovu Zakona o javnim preduzećima, kojim je propisano da cilj osnivanja i rada javnih preduzeća nije sticanje dobiti, već obavljanje odredjenih komunalnih usluga radi zadovoljavanja interesa i potreba gradjana.

Po podacima „Pokret za Preokret“, 90 odsto profita JKP „Beogradske elektrane“ završava u gradskom budžetu, što znači da je Grad Beograd taj novac, uzet od gradjana, „usmerio na pevajuće fontane, jelke od 80.000 evra, jarbole i ostale besmislene projekte koji ne služe interesima građana prestonice“.

U saopštenju je Pokret za Preokret najavio i peticiju i da će sakupljati potpise podrške svom zahtevu, a da će gradjanima za ostvarivanje njihovog prava dati pravnu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari