Porez i na ukradeno oružje 1Foto: FoNet

Da bi neko imao obavezu da plati porez na neki deo svoje imovine, prvi uslov je da tu imovinu uopšte ima. Međutim, u slučaju poreza na oružje, ovo osnovno logičko pravilo u Srbiji ne važi.

Naime, porez na oružje ovde se plaća čak i kada je to oružje ukradeno, krađa prijavljena, a oružni list predat policiji.

Na sličnu situaciju se žalio i čitalac Danasa iz Alibunara kojem je rešenje za porez stiglo na pištolj koji nema još od 1993. godine, a zatim posle žalbe i obećanja da će problem biti rešen, ponovo mu stiglo drugo rešenje, samo ovaj put iz Poreske uprave u Vršcu.

Iako iz Poreske uprave nisu odgovorili na pitanja Danasa u vezi ove i drugih nelogičnosti u poreskom tretmanu oružja, kako saznajemo, problem bi mogao da bude rešen izmenom zakona, za šta će inicijativu podneti Lovački savez Srbije sa drugim zainteresovanim udruženjima.

Kako za Danas.rs kaže Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza, sa Nacionalnom asocijacijom za oružje Srbije i Streljačkim savezom Srbije uskoro će biti formirana platforma za izmene zakona, koja će precizirati šta sve treba promeniti i na koji način, posle čega će i zvanično biti pokrenuta inicijativa za izmenu zakona.

– Kada je nekom ukradeno oružje, ono više nije u vlasništvu tog čoveka, tako da je van pameti da mu se naplaćuje porez za nešto što nema. Takvo rešenje ne postoji nigde drugde na svetu. I drugo, treba znati da se u Srbiji 98 odsto krivičnih dela počini nelegalnim oružjem, a ovakvim pristupom države mi teramo ljude da idu u nelegalno – upozorava Ćirković.

Prema njegovim rečima, porez na oružje se najviše plaća na oružje za ličnu bezbednost i kolekcionarsko oružje, dok je lovačko izuzeto od poreza, osim u slučaju poluautomatskog oružja. Ćirković smatra da ni ova vrsta ne bi trebalo da bude obuhvaćena porezom, jer lovci u svakom slučaju “moraju da redukuju municiju”, zbog čega će u inicijativi za izmenu zakona predvideti poresko oslobođenje i za ovu vrstu oružja.

– U Srbiji ima 80.000 lovaca. Ovakav poreski tretman utiče na to da se broj lovaca smanjuje, što obara i sve prihode koje država ostvaruje od lova – kaže Ćirković.

Inače, Zakonom o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara predvićeno je da za ovu godinu porez na automatsku pušku iznosi 13.280 dinara, a za poluautomatsku 5.330 dinara.

Za oružje namenjeno ličnoj bezbednosti porez je 3.600 dinara, a ako vlasnik ima i dozvolu za nošenje oružja – 17.949 dinara.

Tekst je deo projekta koji se sufinansira sredstvima Opštine Alibunar. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Porez i na ukradeno oružje”

  1. Isti problem imam i ja,jer mi je oružje ukradeno i krađa uredno prijavljena,počinilac otkriven-isto prodao i nije pronađeno. Poreska uprava mi dostavlja rešenje,ja se žalim oni žalbu odbijaju.
    U Zakonu o držanjui i nošenjui dobara,u čl.26 st.2 tač.7 jasno piše da“ je MUP DUŽAN da u roku od 15 dana dostavi nadležnom poreskom organu nastup drugih činjenica koje dovode do nastanka ili prestanka poreske obaveze u skladu sa ovim zakonom“ sve je jasno kao dan.
    Dopisivah se ja sa MUP-om i tražih da činjenicu o krađi oružja sa utvrđenim datumom dostave poreskoj upravi jer su to po zakonu DUŽNI,a oni mi odgovoriše „dostavićemo im ako to oni budu tražili“. Pa zakon vas obavezuje na dostavu a ne njih da to pismeno traže. Pošto MUP može da radi šta god hoće,kakav zakon kakvi propisi,zbog toga su u Srbiji u problemu svi ovi ljudi kojima se traži da plate porez na nešto što nemaju.

  2. Pa u Srbiji se donese svake godine na desetine hiljada rešenja za porez na imovinu na preminula lica, to je tek besmislica van pameti, koga zadužuje, gde takvo rešenje uručuje, ko to onda da plati hahaha, šta je naspram toga ovaj primer sa oružjem.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.