Potencijalni investitori merkaju RH Zavod na Zlataru 1

Bivša Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja na Zlataru, zbog finansijske dubioze zakatančena pre više od osam godina, trebalo bi uskoro da bude privatizovana.

Do investitora spremnog da u sanaciju objekta sa oko 360 ležajeva i nove moderne sadržaje uloži oko pet miliona evra, došlo se zahvaljujući zajedničkim naporima Vlade Srbije, Predsedništva Republike i lokalne samouprave, saopšteno je ovih dana iz kabineta predsednika opštine Nova Varoš Radosava Vasiljevića.

– Radi se o grupi domaćih investitora koji imaju izuzetno razvijen biznis u Beogradu. Među njima je i jedan od trenutno najpoznatijih srpskih sportista. Budući ulagači su nedavno obišli objekat, a nakon toga pokazali spremnost da se upuste u poduhvat ponovnog puštanja u rad ove nekada respektabilne ustanove . Obavili smo i niz zajedničkih razgovora u Vladi Srbije koja je donela zaključak da potencijalni investitor već ovih dana privrede kraju izradu biznis plana, a potom ga predoči čelnicima iz nadležnog resora i Fonda PIO kao vlasnika. Plan je da potom Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja raspiše licitaciju odnosno javni poziv za prodaju objekta – kaže Vasiljević. On očekuje da bi RH Centar novog vlasnika trebalo da dobije već za dva meseca, a da svoja vrata za goste ponovo otvori najkasnije do kraja naredne godine.

Prvi čovek grada na padinama Zlatara ističe da su u opštini na ovom projektu imali veliku podršku generalnog sekretara predsednika Republike Nikole Selakovića. Naš zemljak je, kako tvrdi Vasiljević, o svemu ovome obavestio i predsednika Srbije Aleksandra Vućića, koji je obećao svu neophodnu pomoć kako bi nekadašnja uzdanica u razvoju turizma u zlatarskom kraju ponovo bila puštena u funkciju. Skidanje katanca sa brave ustanove u kome je nekada godišnje ostvarivano i preko 70.000 noćenja a za četiri decenije rada lečeno više od 100.000 pacijenata, dovelo bi do dramatičnog porasta broja gostiju, otvaranja najmanje 100 radnih mesta, a i lokalna samouprava bi značajno uvećala svoje prihode po osnovu obavezujućih poreza, doprinosa i drugih naknada.

U lokalnoj vlasti se nadaju da će višegodišnji napori za „reanimaciju“ nekadašnjeg RH Centra uskoro konačno uroditi plodom. Dosadašnje inicijative opštinskih vladajućih garnitura ostajale su samo mrtvo slovo na papiru prvenstveno zbog toga što nije bilo ozbiljne želje vlasnika odnosno države da se uhvati u koštac sa ovim problemom. Probalo se sa svim modelima eventualnog pokretanja ustanove. Preko predloga da opština zakupi objekat do ideje da joj ga Fond PIO bez ili sa nadoknadom ustupi na korišćenje. U pregovorima se najdalje stiglo sredinom 2015.kada je u igri bila ideja da lokalna samouprava sa vlasnikom potpiše ugovor o poslovno-tehnićkoj saradnji o preuzimanju objekata na deset godina uz obavezu da u njegovu sanaciju uloži oko 1,2 miliona evra, a da PIO Fond na godišnjem nivou obezbedi 6.000 pansiona. Nakon usmenog načelnog dogovora razgovori, međutim, nisu daleko odmakli već su ubrzo zapali u „ćorskokak“ čime je i ovaj pokušaj završio samo kao „pucanj u prazno“.

Dug veći od 140 miliona

Specijalna bolnica na Zlataru zatvorena je, inače, pre gotovo jednu deceniju, a nakon višemesečnih štrajkova osamdesetak zaposlenih zbog 11 neisplaćenih ličnih dohodaka i nepovezanog radnog staža. RH Zavod je svoj konačni sunovrat dočekao sa dugom većim od oko 140 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari