Potpisani ugovori za zajmove za klimatske promene i modernizaciju železnice u Srbiji 1Foto: Ministarstvo finansija (ilustracija)

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, potpisao je danas ugovore za dva zajma ukupne vrednosti 234,6 miliona evra: Programski zajam za javne politike za klimatske promene i Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa.

Ugovori su potpisani sa ambasadorom Francuske u Srbiji, Žanom Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD), Sesil Kupri, i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Lindom van Gelder.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je pre toga razgovala sa Sesil Kupri.

Brnabić je novinarima rekla da se oba sporazuma tiču životne sredine i deo su „Zelene agende“ i Srbije i EU.

Objasnila je da se prvi sporazum odnosi na pogramski zajmu za javne politike za klimatske promene i u vredanosti je 132,6 miliona evra, od čega EBRD daje 82,6 miliona evra, a AFD 50 miliona evra.

Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji regulisan je drugim sporazumom vrednosti 102 miliona evra, a sufinansiraju ga AFD i Svetska banka sa po 51 milion evra.

Vlada Srbije je, po rečima premijerke, postavila životnu sredinu kao jedan od tri ključna prioriteta i to u tri oblasti: upravljanje čvrstim otpadom što podrazumeva zatvaranje nelegalnih deponija, čišćenje i odnošenje smeća preko transfer stanica na sanitarnje deponije i proširenje sanitarnih deponija, zatim izgradnja postrojenja za prečišćavanje optadnih voda i praćenje kvaliteta vazduha.

Istakla je da je cilj da se modernizuje železnički sektor u Srbiji, da se digitalizacijom poveća njegova efikasnost, kao i upravljanje železničkom imovinom.

„Odnosi Srbije i Francuske svakim danom jačaju“, kazala je Brnabić i navela da u Srbiji posluje 120 francuskih kompanija koje zapošljavaju 12.000 ljudi.

Dodale je da je godišnja trgovinska razmena te dve zemlje dostigla 1,1 milijardu evra i da je u prošloj godini i pored otežanog poslovanja u vreme pandemije korona virusa, opala za samo 5,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari