Predlog o inženjerskoj komori protiv pravila EU 1Foto: Ljiljana Bukvić

Ukoliko budu usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji licence građevinskim inženjerima i arhitektama ubuduće će izdavati i oduzimati Ministarstvo građevinarstva, a ne struka, odnosno Inženjerska komora Srbije kao što je to bilo poslednjih 15 godina.

Iako je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović poručila da država ovakvim zakonom „štiti struku, a ne privilegije pojedinaca“, protest članova Komore ispred Skupštine u trenutku dok su poslanici raspravljali o tekstu zakona pokazuje da rečima ministarke baš i ne veruju.

„Interes Vlade je da zaštitimo struku i zato vraćamo nadležnosti za izdavanje licenci Ministarstvu“, rekla je ministarka građevinarstva. Iz Komore poručuju da tako nešto „ne postoji nigde u Evropi“, osim u Crnoj Gori gde tri ministarstva odlučuju o tome i da je sve što su oni hteli da učestvuju u pisanju zakona jer žele da bude kvalitetan.

Ukoliko zakon prođe u Skupštini Ministarstvo bi formiralo Komisiju koja bi odlučivala o licencama. Mihajlović je najavila da će ovim zakonom biti ukinuto i plaćanje članarina, što je nekih 7.500 dinara na godišnjem nivou.

Zabrinuti zbog najavljenog zakona su i u Evropskom savetu inženjerskih komora čiji je Srbija član.

– Predloženo rešenje organizacije IKS može ukazivati na tendenciju predlagača zakona da Komoru uredi po principu javnog preduzeća, a ne po modelu profesionalnog, strukovnog udruženja – navodi se u pismu podrške koje potpisuje predsednik Evropskog saveta inženjerskih komora Črtomir Revec.

Predlog kojim bi Vlada imenovala predsednika Komore, a Ministarstvo predsednika i jednog člana Nadzornog odbora i tri člana UO i preuzelo Sud časti, za Evropski savet inženjerskih komora je neprihvatljiv. Oni napominju da EU ima jasan stav po pitanju nezavisnog funkcionisanja slobodnih profesija i ukidanje te nezavisnosti, kako upozoravaju, rezultiralo bi isključenjem srpske Komore iz ovog udruženja.

Upravo ukidanje nezavisnosti profesionalnom udruženju je najveći problem sa predloženim zakonom i za Gorana Rodića iz Građevinske komore Srbije.

– U svetu su komore nezavisne i bave se strukom i licencama, gde svi moraju da imaju određene aktivnosti da bi opstali. Inženjerska komora treba da ima samostalnost, da bude nezavisna od Vlade, jer struka najbolja zna šta je dobro za nju – kaže Rodić. Ukoliko se usvoji ovakav predlog, smatra on, Ministarstvo će na sebe preuzeti ogromnu odgovornost. U situacijama poput one kada se srušio potporni zid u Grdeličkoj klisuri, kada je država zatražila od IKS da pokrene postupak protiv 16 inženjera ubuduće jedini odgovorni biće upravo oni u Ministarstvu.

Za arhitektu Mahmuda Bušatliju ovakav zakon je vrlo ozbiljno odmicanje od demokratskih formi, jer se od Ministarstva koje poslednjih 18 godina nije donelo nijedan valjan zakon ne može očekivati da i ovo uradi dobro.

– Profesionalno udruženje treba da brine o licenciranju. Šta nam govori ovakva odluka, da će ubuduće licence da se dobijaju kao što se dobijaju doktorati ili diplome – ističe Bušatlija. NJega, kako kaže, još više od ovoga brine to što bi izmenama ovog zakona o rušenju imovine odlučivalo Ministarstvo, a ne sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari