Prekinut štrajk glađu u kragujevačkom vodovodu, generalni štrajk zamrznut posle dogovora 1Foto:KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Grupa od 12 radnika Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Kragujevca prekinula je danas popodne štrajk glađu, dok je generalni štrajk „zamrznut“ pošto je postignut dogovor sindikalaca sa čelnicima tog grada u vezi sa zahtevima štrajkača.

Predsednik Štrajkačkog odbora Branko Petrašinović je rekao agenciji Beta da su predstavnici tri sindikata postigli dogovor sa gradonačelnikom Kragujevca, njegovim saradnicima i direktorom JKP „Vodovod i kanalizacija“ u vezi sa ispunjenjem štrajkačkih zahteva.

U zaključku koji su zajednički potpisali je dogovoreno da odmah otpočne proces pregovaranja za potpisivanje Kolektivnog ugovora sa poslodavcem i da je krajnji rok za potpisivanje tog ugovora 25. avgust.

Petrašinović je rekao da postoji „čvrsta volja“ osnivača i rukovodstva da se prevaziđe i problem niskih zarada, što je bio drugi zahtev štrajkača.

„Uz konstataciju da je materijalni položaj zaposlenih u Vodovodu težak i da su zarade najniže u komunalnom sektoru, dogovoreno je da se nađe rešenje i problem prevaziđe kroz finansijsku pomoć narednih meseci“, rekao je Petrašinović.

On je dodao da se radnici sutra vraćaju na svoja radna mesta i nastavljaju sa redovnim radom.

Dodao je da se, međutim, štrajk ne prekida već se „zamrzava“ i da će Štrajkački odbor pomno da prati realizaciju dogovorenog na današnjem sastanku predstavnika tri sindikata sa čelnicima grada Kragujevca.

Generalni štrajk radnika JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Kragujevca otpočeo je 29. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari