Priključenje na gasnu mrežu uz beskamatno plaćanje 1Foto: FoNet/ Opstina Trstenik

Podatak da gas neće poskupeti do kraja godine, kao i da će Srbijagas ponuditi olakšice za priključenje na gasnu mrežu može da motiviše veći broj potrošača u Srbiji da se odluče da svoje domove zagrevaju tim energentom od naredne zimske sezone, smatra stručna javnost.

Dušan Bajatović, generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“, najavio je ovih dana da će svima koji to žele biti omogućeno da se priključe na gasnu mrežu tog preduzeća.

Troškovi priključenja beskamatno će se plaćati, na mesečnom nivou, u narednih tri godine uz račune za gas. On je takođe istakao da će „cena priključka biti optimizovana i ista za celu teritoriju Srbije“.

Podsećanja radi, nadležni su početkom ove godine isticali da će cena priključka na gas biti smanjena sa oko 950 evra koliko košta sada biti smanjena na između 650 do 780 evra.

Cena priključka je inače i najveća stavka, kada je reč o ceni, u slučaju da se domaćinstvo odluči na grejanje na „plavi energent“.

Račun za gas tokom grejne sezone, koja traje šest meseci, iznosi u proseku oko 42.000 dinara. Izdvajanja za opremu potrebnu za uvođenje gasne infrastrukture (radijatore, cevi, ventile i gasni kotao) su između 1.500 do 1.800 evra.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, ističe da bi zbog toga što se cena gasa neće menjati do kraja godine i činjenice da će Srbijagas ponuditi olakšice za priključenje na njegovu mrežu trebalo da motiviše one koji se razmišljaju da se priključe na gas da to zaista i učine.

– Radi se o veoma povoljnoj ponudi. Grejanje na gas nije skupo a najavljeno je da se sa početkom grejne sezone u ovoj godini njegova cena neće menjati. Biće ponuđena i optimizovana cena priključka a oni koji se odluče na taj  korak beskamatno će plaćati taj priključak uz račune za gas. Smatram da je reč o dobrom potezu, u potpunosti prihvatljivom za interese potrošača – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, gasifikacija u Srbiji je važan i nužan proces koji je potrebno sprovesti.

– Kada je reč o tom segmentu, naša zemlja kasni za svetom. Taj proces je u Srbiji stao tokom 90-ih zbog svega onoga s čim smo se suočavali u tom periodu. Posle toga se sa gasifikacijom počelo ali sa velikim zakašnjenjem. Zbog toga je veoma važno da taj proces bude što intenzivniji i da se što veći broj potrošača odluči za priključivanje na gasnu mrežu. Da bi se to ostvarilo potrebno je da to postane strategijska orijentacija države a ne samo Srbijagasa – smatra naš sagovornik.

U ovom trenutku, kada je reč o Srbiji, gas se kao energent najviše koristi u Vojvodini i Beogradu. U Srbijagasu nameravaju da u narednom periodu na gasnu mrežu priključe više od pola miliona domaćinstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari