Priština krade struju sa srpskih dalekovoda 1Foto: EPA VALDRIN XHEMAJ

Skoro punih godinu dana albanski operater za prenos električne energije KOSTT krade struju koja pripada Elektromreži Srbije nanoseći joj ogromnu materijalnu štetu, konstatuje stručna javnost u Srbiji.

Vojislav Vuletić, ekspert za energetiku kaže za Danas da postoje dva osnovna razloga zbog kojih KOSTT uzurpira struju koju pripada EMS-u.

– Termoelektrane na Kosovu pod kontrolom Prištine rade veoma loše i ne proizvode dovoljne količine struje. Zbog toga ali i da ne bi morali da je kupe na tržištu, odlučili su se da kradu našu struju kako bi je distribuirali svojim potrošačima. Drugi razlog je potpuno politički. Područje preko koga prolazi dalekovod ka Kosovskoj Mitrovici, Priština smatra svojom teritorijom i očito misli da ima pravo da koristi struju koja se njime prenosi bez bilo kakve nadoknade, to jest da je uzima kada god to poželi. Naravno, to nije tako i to što radi Priština predstavlja kršenje svih međunarodnih pravila vezano za tematiku o kojoj govorimo. Drugim rečima, kompanija koja bi se tako ponašala u Evropi bila bi momentalno suočena sa sankcijama. Baš se pitam kakav bi odgovor usledio da KOSTT uzima struju namenjenu potrebama nemačkog operatera za prenos električne energije – navodi Vuletić.

Povodom ovog slučaja, svojevremeno se oglasila i Elektromreža Srbije obelodanivši da je albanska strana u više navrata iz interkonekcije Kontinentalna Evropa neovlašćeno uzimala struju te ukoliko se sa tim nastavi da će EMS do kraja godine biti oštećen za 11 miliona evra. Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Priština pokušava da preuzme nadležnosti Elektromreže Srbije, iako je ranije u pregovorima sa albanskom stranom dogovoreno da se na Kosovu formiraju dva preduzeća za prenos struje od koje bi jedno bilo pod ingerencijom Zajednice srpskih opština. Prema Vučićevom mišljenju, vlasti u Prištini sada pokušavaju da ceo sistem za prenos struje stave po svoju kontrolu, zbog čega je, kako je naglasio, veoma zabrinut.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari