Problem vode ujedinio zrenjaninsku opoziciju 1Foto: EPA/NIC BOTHMA

– Ne može se pitanje pijaće vode rešavati nametanjem niti po zatvorenim kabinetima već javno i konsenzusom svih zainteresovanih strana, pre svega građana.

Ovo su danas u svom zajedničkom obraćanju javnosti istakli ispred vrata Gradske kuće predstavnici zainteresovanih zrenjaninskih opozicionih stranaka i nekoliko udruženja građana. Oni su izrazili zabrinutost jer vlast želi da otkupi nefunkcionalni prečistač vode.

– Jedino gore od trenutnog stanja, od očiglednih političkih promašaja koji su nas doveli u ovu situaciju, jeste maskirati taj problem nekom novom pogrešnom odlukom, odlukom koja će dodatno koštati sve stanovnike Zrenjanina, kako danas tako i u budućnosti. To ne sme da se desi – naveo je Dušan Kokot iz Udruženja potrošača „Begej“.

On podseća da građani i javnost moraju biti upoznati sa svim činjenicama, koliko je i čega ugrađeno u pogon prečistača vode koji već devet meseci ne radi, koliko je šta tačno koštalo, da li je sva oprema nova. Tek tada bi moglo da se javno raspravlja pod kojim uslovima i treba li uopšte grad da otkupljuje fabriku, navode u zajedničkom nastupu.

– To bi trebalo građane da košta milijardu dinara, a tako se ne kupuje ni polovan bicikl. Ne znamo da li postrojenje uopšte funkcioniše, kakva je voda, kako će se postrojenjem upravljati, šta će biti sa nusproizvodima i otpadnim materijama. Pozivamo nadležno tužilaštvo da se pozabavi ovim slučajem a javnost obaveštavamo da smo se pismeno obratili lokalnoj vlasti, tražeći uvid u sve detalje definisane ugovorom i aneksima a odgovor nismo dobili – rekao je Kokot.

Prema njegovim rečima, ovo nije obično političko pitanje i saglasnost oko rešavanje problema pijaće vode predstavlja obavezu za sve učesnike. Podele nisu potrebne, već rešenje poručili su u zajedničkom nastupu Centar za zaštitu potrošača Begej, Pokret slobodnih građana, Udruženja „Naš grad, naša stvar“ i gradski odbori – DS, DJB, LSV, Dveri, SDS, povereništvo Narodne stranke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari