Proslava 46 godina Đerdapa 1Hidroelektrana Đerdap 1 Foto: Wikipedia/Denis Barthel

Pre ravno 46 godina, 16. maja 1972. godine tadašnji predsednici SFR Jugoslavije Josip Broz Tito i Rumunije Nikolae Čaušesku svečano su pustili u rad svih šest agregata na Hidroelektrani „Đerdap 1“ izgrađenoj na 943. kilometru Dunava, na desetak kilometara od Kladova.

Danas će u Kladovu povodom 46 godina od završetka HEPS „Đerdap 1“ biti održana svečana akademija, koja je prilika da se zaposleni, penzioneri, ali i građani podsete na značaj ovog kompleksnog i višenamenskog objekta.

Ova dunavska „fabrika struje“ koja je premostila Dunav, još uvek je najveća hidrotehnička građevina na Dunavu potpuno je simetrična i projektovana tako da svaka zemlja, dakle i Srbija i Rumunija raspolažu istim delovima glavnog objekta, odnosno sa po jednom elektranom, brodskom prevodnicom i po sedam prelivnih polja od ukupno 14, koliko ih ima u zajedničkoj prelivnoj brani. Montirano je 12 hidroagregata snage po 190 megavata, sa Kaplanovim turbinama, čiji prečnik kola iznosi oko 9,5 metara. Do tada u svetu nisu građene turbine većeg prečnika. Simetralu objekta čini državna granica. Akumulaciono jezero je zapremine 1.380 miliona metara kubnih vode, a njegove potencijale na jednoj hidroelektrani eksploatišu dve zemlje – Srbija i Rumunija i po tome je jedinstvena u svetu.

Građevinski radovi na HE „Đerdap 1“ počeli su 1964. godine, bilo je angažovano oko pet hiljada ljudi, a nakon osam godina izgradnje, posao je završen avgusta 1970. kada su u pogon pušteni prvi agregati. Bila je to najveća evropska hidroelektrana sa instaliranim kapacitetom od 2.100 megavata i posle izgradnje četvrta po veličini na svetu. „Đerdap 1“ je znatno podigao nivo Dunava, posebno na najužim i nekada najopasnijim deonicama. Pod vodom akumulacije na našoj strani Dunava našlo se šest naselja: Sip, Tekija, Golubinje, Mosna, Donji Milanovac i Dobra, dok je na rumunskoj strani potopljeno osam naselja i ukupno je preseljeno 23.000 stanovnika.

Hidroelektrana „Đerdap 1“ je u 2018. godini proizvela 2.780 milijardi kilovat-sati struje ili oko 42 odsto više od norme.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Proslava 46 godina Đerdapa”

  1. Investicija u pravom smislu te reči, a slobodno može da se upoterbi i reč, grandiozna.
    Danas se prilikom otvaranja pogona u kojima se proizvode delovi delova koji se potom koriste za ugradnju u pomoćne delove, a dalje u glavne nazivaju investicijama.
    Ruku na srce, ovi i ovakvi pogoni su ulaganja u zemlje trećeg sveta koje su najčešće u finansijskom kolapsu i ovakvi poslovi najčešće prate političke.
    Jugoslavija je do raspada imala brojna ulaganja po zemljama Azije, Afrike i Južne Amerike, a osim novca, iz investicija poput Đerdapa, izvlačila je i političke benefite. Prijateljstva, tapšanja po ramenu, govori i presecanje vrpci su se podrazumevali.

  2. У старом граду у Ковину крај Дунава постоји макета од бетона која приказује корито Дунава од Београда до Ђердапа у сразмери, изванредно урађено. На жалост, вода не протиче њиме, иако је то предвиђено.
    Мало ко зна за њега.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.