Protest meštana nekoliko sela na Sopotskoj petlji nadomak Pirota 1Foto: Zoran Panić

Sa meštanima ovih sela razgovarao je v. d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić koji im je obećao da će ovaj prilaz na Sopotskoj petlji biti izgrađen do kraja godine.

Predsednik Saveta Mesne zajednice sela Temska Tomislav Pančić je rekao da su se meštani iz 14 sela koja gravitiraju ka Koridoru okupili da bi ukazali na problem.

– Osnovni razlog za naš protest je priključak puta Pirot-Knjaževac na alternativni put Niš – Pirot pošto su radovi u toku a auto put seče naš priključak. Tražimo priključak na alternativni put. Došao je i v. d. direktora Srbije Zoran Babić i upoznao nas sa projektom Sopotska petlja. Sa njim smo dogovorili sastanak predstavnika svih mesnih zajednica i upoznali ga sa problemima oko ovog priključka ali i prilaza imovini. Predloženo je da se strpimo dok traje izgradnja petlje oko korišćenja puta ali i dolaska do imovine. Obećano nam je vezu jer su ugrožena mnoga sela ne samo ovih 14 već i potez do Kalne i Stare planine – kaže Pančić.

V. d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić je rekao da za ovaj problem koji imaju meštani nekoliko sela zna od ranije.

– Koridori Srbije su sproveli javnu nabavku, izabrali smo najpovoljnijeg ponuđača, izradili idejni projekat ove petlje koju oni traže. Predali smo na reviziju Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture i tokom iduće nedelje dobićemo povratnu saglasnost. Onda idemo u proceduru izbora izvođača radova. Ova petlja će biti izgrađena do kraja ove godine. Razumem sve ove ljude. Da bi krenuli ka Beloj Palanci i Nišu oni moraju da odu do Pirota i krenu nazad i da putuju nekih desetak kilometara. Tako će morati do 1. septembra kada završavamo petlju Pirot-Zapad. Problem sa pristupom poljoprivrednom zemljištu ćemo probati da rešimo u narednih nedelju dana i iskoristimo neke puteve koji su korišćeni tokom gradnje auto puta i da dođu do svojih parcela – rekao je Babić.

Meštani sela očekuju rešenje problema ne samo petlje nego i prilaska svojim imanjima.

– Imam imanje koje je odsečeno i ne mogu da priđem. Tražimo da se to reši kako bi mogli da obrađujemo imanje. Imam vinograd, njivu pod kukuruzom, detelinu. Ne mogu da dođem do svog imanja – kaže meštanin sela Sopot Miodrag Živić.

Predsednik Saveta Mesne zajednice sela Staničenje Slobodan Manić kaže da očekuju da se obećanje ispuni i da će petlja biti izgrađena.

– To je potrebno zbog imovine i zbog puta ka Staroj planini. U selu imamo velikih problema jer nemamo više autobusko stajalište za decu. Nisu urađeni ni svi priključci za naselje Begov most. Ima oko četrdesetak hektara vinograda koji su zarasli u korov jer do njih ne može da se dođe – kaže Manić

Predsednik Skupštine grada Pirota Milan Popović je rekao da su meštani potpuno u pravi i da nadvožnjak treba izgraditi.

– Ne samo radi njih nego i prilaza Staroj planini i svih onih koji ovde gravitiraju. Treba sačekati. Pare su obezbeđene, projekti su urađeni a li je potrebno strpljenje da se sve to uradi i da se ovaj nadvožnjak koji je potreban izgradi – rekao je Popović.