Putnicima iz Srbije od ponoći u S. Makedoniji kartice za plaćanje putarine 1Foto: Beta/Milan Timotić

Putnici iz Srbije koji u Severnu Makedoniju dolaze automobilom od ponoći će na Graničnom prelazu „Tabanovce“ dobijati karticu sa 760 denara za plaćanje putarine u oba smera na autoputu „Prijateljstvo“ od „Tabanovca“ do „Bogorodice“ –  na granici Grčke.

„Posle ponoći 15. juna započeće podela ‘M-smart’ kartica srpskim turistima koji prelaze GP ‘Tabanovce’ i  tranzitiraju po Korodoru 10. Te kartice će deliti Ministarstvo unutrašnjih poslova“, rečeno je agenciji Beta u Vladi Severne Makedonije.

Po  odluci vlade, putnicima iz Srbije je namenjeno 200.000 „napunjenih“ elektronskih „M-smart“ kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni, od 15. juna do 15. avgusta.

Pravo na korišćenje te kartice će imati svi državljani Srbije koji automobilom putuju po Severnoj Makedoniji po „Koridoru 10“, na kojem su naplatna mesta opremljene za korišćenje elektronskog sistema plaćanja.

Davaće se po jedna kartica po automobilu prilikom ulaska na Graničnom prelazu „Tabanovce“, što će kontrolisati Ministarstvu unutrašnjih poslova i Javno preduzeće za državne puteve.

Kartice ostaju u trajnom vlasništvu državljana Srbije koji će moće da ih dopunavaju preko sistema „e-kard“, sa najmanje 300 denara, za sledeći ulazak u Severnu Makedoniju.

„Ovo je gest zahvalnosti Republici Srbiji i srpskim građanima koji su uvek dobrodošli da odmor provedu u Severnoj Makedoniji“, ističu u Vladi Severne Makedonije agenciji Beta.

Tih 200.000 „M-smart“ kartica za elektronsko plaćanje putarine Vladu u Skoplju će, sa izradom i uplaćenom sumom, ukupno koštati 172 miliona denara (oko 2,8 miliona evra).

Procena o broju potrebnih kartica za srpske turuste u letnjoj sezoni napravljena je  na osnovu podataka iz 2019. godine, kada je registovan najveći broj stranih vozila koja su prošla kroz Severnu Makedoniju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.