Radio Slobodna Evropa: Kinezi bez tendera dobili posao čišćenja otpadnih voda 1Foto: MGSI

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije potpisalo je dva sporazuma sa kineskom kompanijom CMEC (China Machinery Engineering Corporation) i na taj način direktno sa tom kompanijom ugovorilo posao sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda bez raspisivanja tendera, objavio je danas Radio Sloboda Evropa (RSE).

Osnov za zaključivanje ugovora je Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Kine i Vlade Srbije, zbog čega nije bilo neophodno raspisivanje javnog poziva, navodi se u odgovoru tog ministarstva na pitanje RSE da li je i gde raspisan tender za izvođenje ovog projekta prečišćavanja voda.

„Ovo je kapitalni projekat u koji moraju da budu uključeni svi, dok kineska kompanija bude pregovarala sa Ministarstvom finansija oko uslova finansiranja, a samo prva faza koštaće 271 milion evra, današnjim potpisivanjem sporazuma o saradnji mi ćemo krenuti u istražne radnje – izradu svih studija, analiza i projektovanje kako ne bi gubili vreme“, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prilikom potpisivanja sporazuma, 20. januara ove godine.

Reč je o sporazumu o saradnji i ugovornom sporazumu za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda.

RSE je povodom potpisivanja ovih sporazuma uputio više pitanja Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, čiji je direktor takođe jedan od potpisnika ovih sporazuma.

Iz „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“ su samo kratko odgovorili da finansiranje tog projekta nije u njihovoj nadležnosti.
U odgovoru iz Ministarstva je, između ostalog, navedeno da je planirano da za finansiranje realizacije projekta bude obezbeđen zajam kineske Eksim banke.

„Iz odgovora Ministarstva i izjave ministarke Mihajlović može se zaključiti da su uslovi finansiranja projekta i dalje nepoznati i da će biti predmet pregovora, ali je zato izvođač radova unapred odabran“, naveo je RSE.

Dodaje se da ovo nije prvi projekat u Srbiji koji je zbog direktnog ugovaranja posla bez tendera pod lupom javnosti.

RSE je u ranije pisao i o ugovoru o izvođenju radova na rekonstrukciji železnice potpisanim u januaru 2019. sa ruskom kompanijom RŽD International (Ruske železnice) kada je Srbija isto bez tendera odabrala „željenog“ izvođača radova na rekonstrukciji železnice bez jasne ideje pod kojim uslovima će to finansirati.

Praksu da se važni infrastrukturni projekti ugovaraju direktno sa državama koje su „strateški partneri“, umesto sprovođenjem javne nabavke, prema navodima organizacije „Transparentnost Srbija“, Vlada pokušava da institucionalizuje u formi pravnog akta.

U saopštenju od 29. januara ta organizacija je obavestila javnost da se pred poslanicima Skupštine Srbije nalazi Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Srbiju koji, kako se navodi u saopštenju, ima za posledicu podrivanje sistema javnih nabavki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari