Radnici Geoksa bez zdravstvenog osiguranja i otkaznih rešenja 1Foto: Vojkan Ristić

„Ja sam dijabetičar, bio sam zaposlen u fabrici Geoks u Vranju. Ostao sam bez posla, a do danas nisam dobio rešenje o otkazu, kako nam je obećano, na kućnu adresu. Kada sam otišao kod lekara nisam mogao da dobijem svoju redovnu terapiju jer moja zdravstvena legitimacija ne važi. Italijanski poslodavac nije uplatio doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje.“

Ovo je samo jedna od priča otpuštenih radnika Geoksa iz Vranjske Banje koji se juče javio novinaru Danasa.

– Nama se javljaju i žene, koje su nakon otkaza ostale bukvalno na ulici jer im još uvek nisu stigla rešenja o otkazu radnog odnosa u Geoksu. Registrujemo više slučajeva, gde se zdravstveno osiguranje vodilo preko jedino uposlene osobe u porodici, u ovom slučaju žene, a preko koje su pravo na zdravstvenu zaštitu imali i nezaposleni suprug i deca, među kojima ima i ozbiljno obolelih – kaže za naš list direktorica NVO Odbor za ljudska prava iz Vranja Suzana Antić Ristić, navodeći da se većina radnika i radnica nalazi „u kompletnom stanju nemoći obzirom da ih ne prepoznaju više institucije sistema“.

Novinar Danasa pokušao je kroz više poziva radnicima sa kojima je bio u kontaktu poslednjih dana da proveri da li je iko od njih dobio obećanu prosečnu zaradu koju je najavio prilikom posete Fabrici Teklas u Vladičinom Hanu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Do dana današnjeg nismo dobili ni dinara od onoga što je predsednik države obećao. Sada se otvara i problem našeg socijalnog statusa. Ne možemo da se prijavimo za novčanu nadoknadu kod Nacionalne službe zapošljavanja gde nam nadležni službenici kažu da moramo imati overeno i potpisano rešenje o raskidu radnog odnosa. Bez toga nemamo pravo na bilo kakvu nadoknadu. Iako je obećano ekspresno slanje rešenja, to se negde pogubilo pa se sada nalazimo bukvalno u stanju potpune socijalne depresije, gde nas svi izbegavaju i upućuju na likvidacionog upravnika – kaže za naš list S.J. bivša radnica Geoksa.

Juče u ranim popodnevnim satima novinar Danasa stigao je pred fabriku Geoksa. Fabričko obezbeđenje nas je dočekalo sa informacijom „da radnika nema“, ponavljajući da „likvidacioni upravnik Miloš Stošić ne želi da komunicira ni sa radnicima, ali ni sa novinarima“. Ispred fabrike samo nekoliko automobila sa registarskim oznakama Vranja, dok je prethodnih dana, kako navode sami radnici, bilo i „luksuznijih vozila sa stranim tablicama“. Proverom u više bankarskih filijala u Vranju, ustanovili smo da su gotovo svi „zaposleni u Geoksu svoje zarade premali preko filijale jedne jedine banke, te da sada slede bankarski postupci za naplatu potraživanja pre svega po kreditnim zaduženjima koja dostižu više miliona dinara“.

Pojedini portali prethodnih dana objavili su vesti da je po tužbama radnika došlo do „blokade svih računa italijanske kompanije u Srbiji“, a po nalogu Osnovnog suda u Vranju. Ove navode nismo juče mogli da proverimo u nadležnoj pravosudnoj instituciji, kao ni kod pravnih zastupnika radnika koji su navodno podneli tužbe za neisplaćene zarade.

Problemi i sa Teklasom

Istovremeno iz Fabrike Teklas u Vladičinom Hanu koja je obećala zapošljavanje najmanje 600 radnika koji su ostali bez posla u Geoksu, stižu informacije da „osmodnevno predviđena prekvalifikacija obućarskih radnika i radnike za proizvodnju u automobilskoj industriji ne zadovoljava turskog poslodavca“. Za posao u Teklasu prijavilo se stotinak radnika Geoksa, a njih pedesetak je počelo obuku kojom bi mogli da dobiju zaposlenje u ovoj fabrici koja trenutno zapošljava više od hiljadu radnika, isplaćujući prosečnu zaradu od oko 60.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari