Radović: Veći regres i subvencije ne rešavaju glavni problem malinara 1Foto: Agrodan

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je danas da proizvođači tog voća nisu zadovoljni ustupcima države da im se poveća regres za osiguranje od nevremena sa 40 na 70 odsto i omogući da gorivo kupuju po povlašćenim cenama jer nije rešen glavni problem niskih otkupnih cena, a visokih izvoznih cena.

On je za agenciju Beta rekao da je najveći problem proizvođača malina što država nije sposobna da utvrdi da li su se vlasnici hladnjača i istovremeno otkupljivači udružili u kartel i kupuju to voće „za bagatelu“, a prodaju ga po visokim cenama.

„U Srbiji malinu otkupljuju kartelska udruženja i trgovci sa tašnom i mašnom i skupo je prodaju, a proizvođačima nude cene koje ne mogu da im donesu zaradu već samo gubitak“, rekao je Radović.

On je rekao da je glavni zahtev malinara da policija i pravosuđe utvrde zašto su niske cene maline na domaćem tržištu, kada se inostranim kupcima prodaju po visokim.

Radović je rekao da poljoprivrednicima povećanje subvencija za osiguranje i uvođjenje subvencija za gorivo znači isto kao kada „poslodavci kažu novodošlom radniku da će mu dati 10.000 za markicu za prevoz i isto toliko za topli obrok, ali da mu je to plata“.

„U Srbiji manje od 50 odsto poljoprivrednika osigurava svoje proizvode jer se ne isplati pošto osiguravajuće kuće nemaju stručnjake koji mogu da procene koliko malina ima, na primer, pupoljaka i koliko ih je mraz oštetio“, rekao je Radović.

„Za prinos od oko osam tona malina po hektaru osiguranje bi koštalo oko 100.000 dinara. To nisu mali troškovi kada se za maline nude sramno niske otkupne cene“, rekao je Radović.

Dodao je da se poljoprivrednicima samo „tovare obaveze“ pa i da prijavljuju sezoneske radnike i plaćaju doprinose za penzijsko osiguranje.

„Ko ima vremena da kada ujutro ustane prijavljuje radnike koji su uglavnom socijalno ugroženi i ne daju lične karte za prijavu u strahu da će izgubiti novčanu pomoć pa se još treba i natezati sa njima“, rekao je Radović.

On je rekao da „država ima dosta službenika koji ništa ne rade pa neka ih pošalje da popisuju sezonske radnike jer poljoprivrednici imaju i previše svog posla“.

„Nas radnike hoće da pretvore u administraciju koja će se od rane zore baviti prijavom radnika. Pošto radimo pod otvorenim nebom često radnici dođu ujutro, a posle sat vremena padne kiša i šta tada da radimo. Da ih odjavljujemo“, pitao je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari