RERI: Tužba protiv EPS-a podneta zbog šestostrukih prekoračenja dozvoljenih emisija sumpordioksida 1Foto: Dejana Majstorović

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je tužbu Višem sudu u Beogradu protiv Elektroprivrede Srbije zbog ugrožavanja zdravlja građana Srbije, izjavio je FoNetu advokat i predsednik Upravnog odbora RERI Jovan Rajić.

On je ukazao da se posledice zagađenja iz termoelektrana Nikola Tesla i Kostolac ne osećaju samo u Srbiji, već i van njenih granica, i precizirao da je tužba podneta zbog šestostrukih prekoračenja dozvoljenih emisija sumpordioksida iz te dve elektrane.

Dozvoljene emisije propisane su Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), koji je na snazi do 2027. godine, podsetio je Rajić i naglasio da su emisije iz te dve termoelektrane nedozvoljene.

„Tužbom se praktično zahteva da se EPS od 2021. do 2027. godine maksimalno uskladi sa dozvoljenim emisijama“, objasnio je on i dodao da je cilj da se smanjenje emisije odrazi na zdravlje građana.

Rajić je istakao da je to prva ovakva tužba u Srbiji i da je član zakona na koji se poziva već duže vreme u primeni, ali da ne postoje primeri da je neko koristio taj član zakona za tužbu obima i tipa kakvu je podneo RERI.

Sud je, kako je napomenuo, poslednja instanca kojoj se RERI obratio, jer se prethodno obraćao inspekciji Ministarstva za zaštitu životne sredine, koja je davala najrazličitija objašnjenja zašto ne izlazi na teren i zašto smatra da EPS nije prekršio propise, pa je tužba podneta tek kada je postalo jasno da inspekcija neće uraditi svoj posao.

Prema rečima Rajića, za tužbu su dobili i mišljenja eksperata, zasnovana na nalazima međunarodnih organizacija, po kojima te dve termoelektrane godišnje emituju 300.000 tona sumpordioksida, dok ukupno oko 150 elektrana u EU emituje samo duplo više – oko 600.000 tona.

Upitan šta očekuje od sudskog postupka i da li veruje u pravnu pobedu, Rajić je odgovorio da se RERI ne odriče mogućnosti da se u nekom trenutku obrati i međunarodnom sudu.

On je predvideo da će u nekom trenutku neminovno doći do obaveze dekarbonizacije, koja će se dogoditi u čitavoj Evropi, ali da je poenta da Srbija sama uđe u taj voz, dok je drugi ne budu primorali, što je neuporedivo skuplje.

Na pitanje kako su slične tužbe prošle u Evropi, uzvratio je da su imale „promenljiv uspeh“, pogotovo „u ovim zemljama malo krhije demokratije, koje su više zavisne od uglja, poput Poljske i Bugarske“.

„U demokratskijim zemljama, poput Engleske, samo prošle godine bile su dve presude protiv Londona zbog zagađenja vazduha, jer se sud bavio samo činjenicama i golim pravom“, zaključio je Rajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari