Rio Tinto: Iz obnovljvih izvora potiče 71 odsto energije koju koristimo 1Foto: EPA-EFE/ DAN PELED

Kompanija Rio Tinto danas je saopštila da je jedna od prvih koja se pridružila Inicijativi klimatski pametnog rudarstva Svetske banke i da 71 odsto energije koju koristi potiče iz obnovljvih izvora.

Klimatski pametno rudarstvo podržava održivo rudarstvo i preradu minerala i metala potrebnih za proizvodnju čiste energije, istovremeno smanjujući uticaj na životnu sredinu i klimu.

Rio Tinto je smanjio intenzitet emisija za skoro 30 odsto od 2008. godine.

Iz Rio Tinta su ukazali da su jedina velika rudarska kompanija koja ima portfolio bez fosilnih goriva, a njen cilj je da do 2050. godine dekarbonizuje svoje poslovanje.

U saopštenju Rio Tinta je navedeno da su za proizvodnju obnovljive energije pored vetra, sunca i vode potrebne su velike količine minerala i metala, i da svet sa niskim nivoom ugljenika nije moguć bez bakra, litijuma, aluminijuma, borata i titanijuma.

Bakar je, kako je ukazano, najbolji neplemeniti provodnik toplote i električne energije na planeti. Nalazi se u svemu, od električnih instalacija do obnovljivih izvora energije poput vetrogeneratora, a električna vozila koriste oko četiri do šest puta više tog metala nego tradicionalni automobili sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

„Litijum je ključni element u tehnologiji baterija i očekuje se da ćemo se suočiti sa sve većom potražnjom za ovim mineralom u narednim decenijama. Ležište Jadar, koje se nalazi u Loznici, sadrži jedinstveni mineral jadarit i ima potencijal za proizvodnju litijum-karbonata kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija“, naveo je Rio Tinto koji sprovodi istraživanja u okolini Loznice.

Dodaje se da vozila sačinjena pretežno od aluminijuma generišu do 17 odsto niže emisije ugljen-dioksida tokom svog životnog ciklusa, u poređenju sa osnovnim modelima. Aluminijumski građevinski proizvodi uglavnom sadrže od 50 do 85 odsto recikliranog metala.

Borati se koriste u mnogim stvarima, od ekrana pametnih telefona i računara, do poljoprivrednih đubriva koja pomažu u ishrani rastuće svetske populacije. Takođe su ključni materijal u izolaciji zgrada i neophodan je za obnovljive izvore energije – za projekte na energiju vetra, kao i za solarne projekte.

Rio Tintov projekat Jadar će, kako je istaknuto u saopštenju, pored litijum-karbonata proizvoditi i bornu kiselinu u prahu, koja je ključna sirovina za proizvodnju stakla najvišeg kvaliteta i veštačkog đubriva.

Poslovanje sa titan-dioksidom obuhvata rad na razvoju jeftinog metalnog praha za 3D štampu, koji koristi vazduhoplovna industrija, što umanjuje potrebu za livenjem metala i smanjuje potrošnju energije i otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari