RSE: Ruski helikopteri u Srbiji - kupljeni ‘sa popustom’ po ‘tajnoj’ ceni 1Foto:Fonet Nenad Đorđević

Srbija je u 2019. iz Rusije uvezla helikoptere u vrednosti od skoro 150 miliona američkih dolara, pokazuju podaci iz baze podataka o uvozu Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

„Helikopteri mase preko 2.000 kg“ kako je zavedeno u bazi podataka zavoda za statistiku, u 2019. su po vrednosti uvoza od 148.462.100 američkih dolara (oko 132 miliona evra) bili četvrti na listi uvoznih proizvoda iz Rusije u Srbiju, posle nafte, prirodnog gasa i cevi, saznaje RSE.

U proteklih deset godina, to je treći put da su ovi helikopteri ušli u statistiku top 10 proizvoda iz Rusije po vrednosti uvoza. U 2010. Srbija je od Rusije uvezla helikoptere u vrednosti 21,5 miliona dolara, a u 2016. u vrednosti od 24 miliona američkih dolara.

U odgovoru na upit RSE, Republički zavod za statistiku pojašnjava da je izvor podataka o spoljnoj trgovini, koji se odnose na uvoz helikoptera – Uprava carine, na osnovu Jedinstvene carinske isprave (dokumentacija neophodna za uvoz i izvoz robe).

Prema izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz decembra 2019, Srbija je od Rusije te godine kupila 3 helikoptera Mi-17V-5 i četiri Mi-35M ruske proizvodnje.

Ministarstvo odbrane Srbije, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, odbilo je da dostavi Radiju Slobodna Evropa (RSE) podatak koliko je Srbija platila ruske helikoptere koje je pomenuo Vučić, uz obrazloženje da je nabavka označena stepenom tajnosti – „strogo poverljivo“.

Ministarstvo takođe nije odgovorilo ni na upit RSE da li je upoznato sa tim da su podaci o vrednosti helikoptera uvezenih iz Rusije 2019. objavljeni u zvaničnoj statistici Republičkog zavoda za statistiku. S tim u vezi, nije odgovoreno ni na pitanje zbog čega Ministarstvo tu informaciju vodi kao tajnu, ukoliko ju je moguće pronaći u bazi podataka RZS.

>Nešto više detalja dao je u decembru 2019. sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić u odgovoru na novinarska pitanja kada su letelice predstavljene javnosti.

„Pojedinačna cena nedavno kupljenih sedam helikoptera iz Rusije veća je od 10 miliona [evra], a manja od 20 miliona [evra]. Srbiji je za njihovu nabavku ruska strana dala značajan popust i povoljne uslove“, izjavio je tada Vučić.

Helikopteri su kupljeni i u Srbiju dopremljeni kao deo sporazuma vlada dveju zemalja o vojno-tehničkoj saradnji, koji su u oktobru 2014. potpisali Bratislav Gašić, tadašnji ministar odbrane u ime Vlade Srbije, a danas šef Bezbednono informativne agencije (BIA) i Aleksandar Vasiljevič Fomin, tada direktor ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju, u ime Vlade Ruske Federacije.

U međuvremenu, u Srbiju je iz Rusije u martu 2020. dopremljen i raketni protivvazdušni sistem Pancir-S1 a podatak o tome koliko je plaćen i dalje nije poznat, a Srbija se zbog nabavke naoružanja i vojne opreme iz Rusije, našla na meti kritika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari