RSZ: Mi smo zvanični 1Foto: Freeimages/cierpki

Republički zavod za statistiku poslao je juče reagovanje na tekstove „Gde je RZS pronašao 200.000 radnika kojih nema u Centralnom registru“ i „Ako RZS ne zna da rastumači svoje podatke, stručnjaci znaju“, koje objavljujemo u celosti:

„U odgovoru na pitanje koje je novinarka Mirjana N. Stevanović postavila Republičkom zavodu za statistiku stoji da RZS nije u obavezi da tumači podatke za koje nije poznato na koji način su dobijeni, odnosno koja metodologija je primenjena.

Da preciziramo: CROSO je nadležan za vođenje evidencije o obveznicima doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i osiguranim licima, i kao takav služi kao administrativni izvor podataka za proizvodnju statistike zaposlenosti, ali CROSO nema status proizvođača zvanične statistike, pa samim tim nije nadležan za statistiku zaposlenosti i nije u obavezi da ispunjava stroge kriterijume provere kvaliteta kojima podleže zvanična statistika.

Prema petogodišnjem programu zvanične statistike, koji usvaja Narodna skupština, i godišnjim planovima zvanične statistike, koje usvaja Vlada RS, jasno je navedeno da je CROSO administrativni izvor, dok je  zvanični proizvođač statistike zaposlenosti Republički zavod za statistiku (RZS). Dakle, CROSO je mogao da pruži neprecizne i nezvanične podatke o zaposlenosti ali je pogrešna adresa za proveru zvaničnih statističkih podataka. Za kontrolu kvaliteta rada RZS-a nadležan je evropski statistički institut – Evrostat.

Evrostat je upoznat sa opsežnom metodologijom (https://data.stat.gov.rs/Metadata/24_Zarade/Html/2402_ESMS_G0_2018_1.html), koja je javno dostupna i koju RZS primenjuje u postupku transformacije administrativnog izvora podataka CROSO u statistički izvor podataka za zaposlenost, što podrazumeva transformaciju administrativnih entiteta (u ovom slučaju osiguranika) u statističke jedinice (u ovom slučaju zaposlene), administrativnih varijabli u statističke varijable, administrativnih definicija i klasifikacija u statističke definicije i klasifikacije, uz precizno definisane pojmove i obezbeđivanje uporedivosti i konzistentnosti sa drugim izvorima podataka. U domenu statistike zaposlenosti, RZS je od strane Evrostata ocenjen najvišom ocenom, kao potpuno usaglašen sa svim evropskim standardima i regulativama.

Registrovana zaposlenost obuhvata lica osigurana u CROSO po osnovu zaposlenja, zatim lica osigurana po osnovu obavljanja samostalih delatnosti, lica angažovana na privremenim i povremenim poslovima, kao i  lica do 65 godina starosti  osigurana po osnovu obavljanja poljoprivrednih delatnosti.  Dakle, nije istina da „RZS ne zna da protumači svoje podatke“, kao što je novinarka navela u naslovu svog članka. RZS ne zna da protumači neprecizne podatke, za koje ne postoji nikakvo objašnjenje na koji način su dobijeni i šta obuhvataju.

Pretpostavka RZS-a se podudara sa onom koju je izneo profesor Mihail Arandarenko, da podatak iz CROSO predstavlja „podskup ukupne populacije zaposlenih – one koji imaju ugovor sa poslodavcem na neodređeno ili određeno vreme“ i da je zbog toga manji od ukupnog broja zaposlenih koje obavljuje RZS, s tim što je RZS institucija pa nije primereno da u javnost istupa sa pretpostavkama i da tumači bilo koji nezvanični i neprecizni podatak koji se pojavi u javnosti.

Reagovanje šaljemo pod pretpostavkom da je i vama, novinarima, kao i nama, instituciji koja je glavni proizvođač zvanične statistike i odgovorni stručni nosilac, organizator i koordinator statističkog sistema Republike Srbije, u interesu da građani dobiju tačne podatke i jasno tumačenje tih podataka“.

Odsek za komunikaciju i informisanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari