Saković: Palo kiše samo za prvu pomoć pšenici 1Foto: Pixabay/Nottmpictures

Direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žita i uljarica „Žita Srbije“ Vukosav Saković rekao je danas da je kiša, koja je pala ovih dana, samo prva pomoć za pšenicu da nadoknadi bar deo manjka vlage do neophodne nove kiše.

On je rekao za Betu da je kiša pala neujednačeno, od dva litra po kvadratnom metru do preko 30 litara.

„Ova kiša će pomoći da pšenica nadoknadi deo nedostajuće vlage koja joj je posebno potrebna u fazi formiranja zrna“, rekao je Saković.

Dodao je da je dva litra kiše po kvadratnom metru palo na području Kikinde, a oko 33 na području Kragujevca, dok je prosek u Vojvodini nešto više od deset litara.

„U principu tamo gde je palo dva litra po kvadratu isparilo je istog dana“, rekao je Saković i dodao da je najviše kiše palo u okolini Banatskog Karlovca, oko 25 litara po kvadratu.

Saković je rekao da je pšenica „imala potencijal“ da rodi rekordno, ali da se zbog nedostatka vlage procenjuje da bi rod mogao biti prosečan, a da je pšenica sada u nešto boljem stanju nego prošle godine u ovo vreme.

On je rekao da se posledice suše skoro ne primećuju na pojedinim njivama sa pšenicom gde su primenjene sve agrotehničke mere i da se u ovakvim vremenskim neprilikama vidi koliko je važno primeniti te mere na kojima poljoprivrednici štede da bi smanjili troškove ulaganja.

Kiša je, prema njegovim rečima, pomogla i da počnu da niču proletnji usevi, kukuruz i suncokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari