Samit EU-Zapadni Balkan biće održan 4. i 5. jula u Poljskoj 1Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI

Tarka, koji je u timu za organizaciju Samita, rekao je na konferenciji u Beogradu da će 4. jula biti održani ministarski sastanci – šefova diplomatije i ekonomije, dok će 5. jula biti održan sastanak lidera Zapadnog Balkana.

On je dodao Poljska Berlinski proces ne vidi kao alternativu proširenju EU, već misli da je proces komplementaran sa politikom Evropske komisije i da pomaže u reformama zemljama regiona na evropskom putu.

Tarka je ukazao da će Samit biti održan ubrzo nakon evropskih izbora i formiranja nove EK, ali da je to prilika da se novoj komisiji pošalje signal da nastavi putem koji je postavio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Koordinatorka Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana (Civil society forum) Ana Marjanović Rudan rekla je da je prvi krug Berlinskog procesa završen, ali da će biti nastavljen i da je o proces važan za reforme, da je komplementaran sa proširenjem, kao i da je postao institucija regionalne saradnje.

Predstavnica Instituta za evropske politike iz Skoplja Simonida Kacarska rekla je da je potrebno naći način da se u proces uključe i parlamenti, zbog toga što je zakonodavna strana veoma važna za celu priču.

Predstavnica mreže Politikon iz Crne Gore Jovana Marović rekla je da bi bilo dobro da u Berlinski proces bude kao tema uljučena i vladavina prava.

Predstavnik organizacije Democracy for Development sa Kosova Špend Emini rekao je da su investicije u regionu i dalje niske i da predstavljaju oko 23 odsto bruto dohotka.